Suzukiflugan har i många år ställt till stor skada i andra länder i Europa. Suzukiflugan är släkt med bananflugan och upptäcktes först i Japan. 2008-2009 etablerade den sig i Sydeuropa och sedan dess har den snabbt spridits norrut.

För drygt två år sedan kom flera larmrapporter från Skåne och nu har den upptäckts även i Mälardalen, enligt P4 Sörmland.

– Jag tror att det som kommer att hända om vi inte tar tag i det är att vi får en situation liknande den med mördarsnigeln, där handfallenhet gjorde att den fick stor spridning, sa Nils Carlsson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Skåne till SVT Nyheter Skåne när flugan upptäcktes.

Den lilla Suzukiflugan kan orsaka stora skördeskador på hallon, björnbär, jordgubbar, körsbär och andra tunnskaliga bär och frukter och allt fler odlare bekymras över angreppen. Det finns inga bra sätt att bekämpa flugan för närvarande.

För några år sedan förlorade enskilda odlare i Frankrike 80 procent av jordgubbsskörden och liknande förluster har rapporterats från hallonodlingar i Italien, enligt Jordbruksverket.

Flugan går in i bäret och frukten lägger en massa ägg i dem. Ett enda körsbär kan innehålla 60 till 70 larver. Det gör att hela bäret blir fullt av larver. Problemet är att skadorna inte upptäcks förrän vid skörden – eller ännu senare.

Enligt Jordbruksverket har angrepp ibland inte upptäckts förrän man har tagit fram infrysta bär och funnit många små fluglarver i förpackningen.

Flugan sprids främst via transporter och handel med frukt och bär. Större plantor i kruka som bildar frukt redan i plantskolan, exempelvis blåbär, kan också sprida flugan.