Gislaved är en av sex kommuner i länet som ingår i ett regionalt utvecklingsprojekt med Hublet, som är ett finskt företag som tillverkar surfplattor. Och Jönköpings län är dessutom först ut i landet.

– Vi ville gärna testa på det nu när möjligheten kom, säger Maria Alexiusson, bibliotekschef i Gislaved.

De sex surfplattorna är placerade i en ställning och inför första användningen måste låntagaren skriva på ett formulär innan man får en kod för att hämta ut sin surfplatta. Surfplattorna får, och kan, endast användas inne i biblioteket.

Plattorna har laddats med olika appar som varje bibliotek väljer ut, men användarna får även komma med egna förslag. De inlagda apparna är bland annat barnspel och språkinlärningsappar. Men den app som biblioteket själv slår ett extra slag för är , som innehåller 6 000 olika tidningar och tidskrifter från hela världen. Tjänsten har funnits att låna tidigare men nu ska den bli tydligare.

– Det ska vara enkelt att komma hit och sätta sig och läsa sina dagstidningar från vilket land som helst, säger Maria Alexiusson.

Hon hoppas att plattorna ska locka besökare i alla åldrar, men åldersgränsen för att låna är 16 år.

– Det handlar om att öka den digitala tillgängligheten och delaktigheten. Den digitala klyftan är fortfarande stor.

Satsningen är alltså ett utvecklingsprojekt som leds, bekostas och utvärderas av Regionbiblioteket i Jönköpings län. De andra fem kommunerna är Gnosjö, Värnamo, Vaggeryd, Jönköping och Nässjö.

Av länets totalt 13 kommuner har elva tackat ja till att delta i projektet, och de kommuner som ännu inte fått sin Hubletstation kommer att få det under året. Och att GGVV-kommunerna fått sina stationer först har flera orsaker.

– Naturligtvis tittade vi på de kommuner som digitalt ligger i framkant. Och där har vi de i GGVV, säger regionbibliotekschef Katinka Borg.

Dessutom, menar hon, har Gislaved och Gnosjö kommuner många invånare från andra länder som nu får möjligheten att läsa tidningar på sina hemspråk.

Plattorna skulle först ha kommit i augusti men levererades innan jul. Kommunerna betalar inget för satsningen i nuläget men kan få möjlighet att upphandla stationerna efter projektårets slut. Men vad satsningen kostar vill Katinka Borg inte berätta förrän man fått samtliga surfplattor.

– Vi är pilot och det har varit en prislapp. Nu har det förhalats och den prislappen som kommer att bli sedan känner vi inte till.