Problemet uppstod vid 15.00 på måndagens eftermiddag, skriver Tele2 på sin hemsida. Det rörde sig om en störning som drabbade både privatkunder och företag.

Under kvällen meddelade Tele2 att problemet var löst, men under tisdagsförmiddagen kom nya rapporter att Tele2-kunder inte kan ringa.

– Tyvärr är det så. Vi har monitorerat under natten, men nu på morgonen har kunder meddelat att de upplever problem igen. Det är samma symtom som i går, säger Louise Ekman, presskontakt hos Tele2 till Aftonbladet.

På Tele2:s hemsida uppgav man vid 14.20 att all trafik mot samtliga operatörer fungerade igen.

Störningarna under dagen påverkade bland annat samtal till SOS Alarm. Därför gick uppmanade SOS Alarm alla som ringde 112 under tisdagen att ta ut sitt simkort ur mobiltelefonen.

– Ja så är det. I vanliga fall ska det räcka med att slå 112. Då kopplas man via roaming upp till närmaste operatör, men nu verkar inte det fungera och då måste man plocka ut simkortet. Men det kan vara jätteproblematiskt att få ut kortet ur telefonerna. Är man också chockad, skakig och nervös efter en olycka blir det ännu svårare. Då får man ropa på någon i närheten om det finns någon annan person där, sa Anders Klarström, presstalesperson vid SOS Alarm.

I allra värsta fall kunde man kanske ta sig till närmaste brandstation där det ska finnas ett tillgängligt skåp där man alltid kan larma, sa han.

– Men då gäller det ju att man är nära en station.

Anders Klarström förklarade att SOS märkte problemet genom att antalet tysta samtal blivit betydligt fler än vanligt.

– Ökningen har kommit smygande och började redan Vi får alltid så kallade ficksamtal där någon har kommit åt knappen på mobilen i fickan som ringt oss. Men nu är det många fler.

Hur påverkas andra larm som trygghetslarm och automatiska larm från bilar vid olyckor?

– Det vet inte jag, men det är klart att det kan påverkas. Det beror på vilken operatör man har valt i kommunen och till bilarna. Det kan även vara så att viktiga funktioner med larmpersonal i nivåerna under 112 påverkas. Man behöver till exempel ofta ringa efter jourpersonal till fastigheter, sa Anders Klarström.

Anders Klarström berättade att SOS själva kommunicerar via Rakel när de sänder ut ambulanser och brandbilar.

Förutom Tele2 uppges även Comviq ha haft problem, enligt uppgifter. Det är i nuläget oklart hur många som omfattades av störningarna.

Sveriges Radio hade under dagen så stora problem att deras program Ring P1 fick ställas in, även SR:s trafikredaktion påverkades av avbrottet.