Det var ett 50-tal besökare på plats på Gummifabriken i Värnamo. Detta för att framför allt följa Ruben Östlund som var nominerad för ”Bästa icke engelskspråkiga film” för "The square".

Vid halv fyratiden natten till måndagen stod det dock klart att det inte blev någon statyett för den svenske regissören. Han fick se sig slagen av den chilenske regissören Sebastián Lelio för filmen "En fantastisk kvinna".

– Det var så svårt att förutse vinnare, så jag hann inte bygga upp några riktiga förväntningar. Jag kände att "En fantastisk kvinna" var svårslagen baserat på ryktena. Men det var väldigt fint att höra jublet när de visade "The square" där inne, då kände vi oss som vinnare. Sen gick det väldigt fort och sen kände vi oss inte som vinnare, säger Ruben Östlund som var på plats i Los Angeles till SVT.

I den stora biosalongen i Gummifabriken hördes en suck av besvikelse när det stod klart att "The square" inte vann.

- Det var synd att vi inte fick pris, men det var inte dåligt att komma så här långt och det var väldigt roligt att få vara med i natt, säger Ulla Gradeen (S), kommunalråd i Värnamo.

Lars Alkner, kulturchef Värnamo kommun, var ändå nöjd:

- Det blev en bra tillställning, även om vi givetvis hade hoppats på en Oscar. 50 besökare är ingen dålig siffra i Värnamo natten till en måndag.

Under kvällen var det världspremiär för en dokumentär om Rutan Värnamo. Den inledde Oscarsvakan på Gummifabriken. Det är filmskoleeleven Peter Schwartz som gjort en tolv minuter lång dokumentär om livet i och kring Rutan i Värnamo.

Men under galan i Värnamo var ännu en nominerad person: Ali Alibrahim som har varit med och skrivit manus till och faktagranskat den Oscarsnominerade dokumentären ”Last man in Aleppo”. Den syriske filmaren bor nu i Jönköping. Dessvärre blev det inte någon statyett för den filmen heller.