Förr hade second hand en fattigstämpel, men numera återfinns folk av alla sorter i butikerna. Förklaringen är enkel. Genom att köpa det som redan är använt kan konsumenten dels spara pengar, dels spara på jordens resurser. Just detta är något som engagerar en stor del av den yngre generationen.

– Dessutom skapar man sig sin egen stil, säger Ellen Flakk af Forselles.

Ellen Flakk af Forselles är nitton år och tillhör således den yngre generationen som fått upp ögonen för återanvändning och återvinning. Men Ellen har haft med sig intresset ända sedan barnsben.

– Både mamma och mormor är intresserade av second hand och vintage. Mormor samlar på 60-, 70- och 80-talsprylar, berättar Ellen.

Ellen är själv ingen samlare, utan blandar allt som tilltalar henne och som samtidigt passar ihop med det hon redan äger.

– Allt från inredning och porslin till kläder köper jag på second hand, säger hon.

Just porslin har blivit en av Ellens favoritprylar att fynda på second hand.

– Jag har köpt delar ur kända serier på loppis och sedan kompletterat med en del nytillverkat, säger Ellen och visar upp en äldre skål och en nytillverkad kaffekopp - båda med samma mönster.

Vi konsumerar mer än någonsin och tar på grund av detta stora naturresurser i anspråk. Att kliva in på Ellens rum är därför en upplevelse i sig. Där står glasflaskor omgjorda till ljusstakar, en uppochnervänd låda som nattduksbord och på väggen hänger en spegel som hon tagit från ett före detta spegelbord.

– Nästa projekt blir att plantera gröna växter i två 70-talskoppar som jag nyligen hittade, säger Ellen.

– Varför köpa nytt innan man har kollat vad som finns hemma i förrådet, hos mormor eller på second hand?

Snart är det dags för Ellen att flytta hemifrån och få rå om något större.

– Då ska jag fortsätta leta efter fina möbler som är lite äldre. Det ser jag framemot, säger hon.