Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stefan Löfven: ”Fler borde testas för covid-19”

Statsminister Stefan Löfven (S) är frustrerad över att inte fler svenskar testas för covid-19. En anledning kan vara otydlighet mellan staten och regionerna, säger statsministern till SR Studio Ett.

– Vi gick in tidigt med en testmiljard, vi har sagt till regionerna och kommunerna att det får aldrig fallera på pengarna. Vi tar de extra kostnaderna.

– Där känner jag en frustration. Det borde varit fler som testats vid det här laget.

Trots att Sverige har kapacitet att testa 100 000 personer i veckan testades förra veckan bara knappt 29 000 personer.

Flera länder har sagt att de funderar på att inte låta svenskar komma in i landet när de öppnar gränserna. Enligt statsministern förs samtal med de nordiska länderna kring detta.

– Om man tittar på dödstalen i Sverige så finns de allra flesta, eller i alla fall hälften, på äldreboenden. Det är ju inte de som finns på äldreboenden som rör sig ute i samhället, eller åker till Norge eller Danmark. Vi har en bra dialog och jag tror att vi kommer komma till en samfälld nordisk strategi hur vi ska göra, säger Stefan Löfven.