Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staten lägger 6,9 miljarder på tester

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Regionerna kommer att få ersättning för coronatestningen, uppger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff. Ytterligare 5,9 miljarder föreslås, utöver den miljard som tidigare presenterats.

Inriktningen på testningen ska vara både symtom och smittspårning.

Alla ska kostnadsfritt få testa sig vid bekräftad eller misstänkt covid-19, uppger finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Han annonserar också en miljard till smittspårning.

Staten ska även ersätta regionerna för antikroppstestning.

– Som ett av de första länderna erbjuder vi bred serologisk testning, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

– Det är dags att sätta punkt för de otydligheter som funnits. Det här är ett arbete som behöver fortsätta, pandemin är inte över, det krävs fortsatt uthållighet, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Den storskaliga testningen av antikroppar ska ske i hela landet.

– Det här är ingen lätt operation, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Han framhåller att det inte ska ersätta uppmaningarna om social distansering och andra åtgärder för att begränsa smittan.

Flera regioner är nu i ett skede där det är viktigt att återuppta spårning av vilka som har smittan.

Oklart för teststart

Socialminister Lena Hallengren (S) kan dock inte säga när exakt den storskaliga testningen kan komma i gång.

– Det ser olika ut i olika regioner, några har redan testat alla med symtom, andra har ett litet annat fokus. Men varje region ansvarar för sitt smittskydd, säger hon till TT.

Det handlar dels om att testa för smitta vid symtom och medicinsk bedömning, dels om att smittspåra vid konstaterad smitta. Därtill läggs nu en storskalig antikroppstestning som alla kostnadsfritt ska kunna få tillgång till, dock utan undanträngningseffekter på vård- och omsorgspersonal.

TT.