Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Speedwaystjärnan: "Polis cirkulerar på gatorna"

SPEEDWAY Han har varit professionell speedwayförare sedan gymnasiet. Nu sitter Fredrik Lindgren instängd i ett hårt coronadrabbat Spanien – och funderar på om han snart måste söka andra jobb. – Om säsongen ställs in påverkar det mig otroligt negativt, säger han.

De senaste två och en halv veckorna har Fredrik Lindgren varit sjuk. Troligen är det covid-19, säger han, men han har inte varit tillräckligt dålig för att det skulle vara motiverat att belasta den redan hårt pressade spanska sjukvården.

– Med största sannolikhet är det det, jag har haft kontakt med läkare via Facetime. Det har varit bättre de senaste två dagarna, men jag har varit ganska risig, det har varit en jobbig period. Jag har haft väldigt jobbig hosta, det har varit värst, och varit extremt energilös, andfådd, med feber till och från och ont i muskler och leder, säger Fredrik Lindgren på telefon.

85 000 smittade

Situationen i Spanien, där 34-åringen bor och tränar under vinterhalvåret, är speciell. Det är ett av länderna som har drabbats hårdast av coronavirusets spridning; på tisdagen hade man registrerat över 95 000 smittade och över 8 000 har dött. Sedan två veckor tillbaka gäller i princip utegångsförbud i landet, och i lördags skärptes restriktionerna ytterligare.

– Det är väldigt strikt här, polisen cirkulerar på gatorna. Man får inte röra sig utanför hemmet, om man inte ska handla eller gå till apoteket. Det är tufft. Karantänen är jobbig men också ovissheten. Man har inget att planera inför, det är svårt, säger Fredrik Lindgren.

Lindgren är svensk speedways stora affischnamn och blev fyra i VM-serien förra året samtidigt som han förde Smederna till SM-guld. Den här säsongen hade han egentligen inte tänkt köra i Sverige alls, utan ville fokusera på sitt polska lag Czestochowa samt på VM-serien.

Nya regler

Men den stora ovissheten – all speedway står på paus och stängda landsgränser kan göra det komplicerat att ha utländska åkare i de olika ligorna – gör att det ändå kan bli aktuellt med elitserien, som preliminärt har skjutits fram till den 2 juni.

– Ja, så är det absolut. Alla förutsättningar har förändrats. Den svenska ligan har också infört nya regler (en möjlighet att ta in gästförare) som skulle göra det möjligt för mig att köra enstaka matcher om och när den drar igång. Sedan har också den polska ligan ett förslag att de som ska köra där endast får vistas i Polen, och inte lämna landet. Det kan också vara ett alternativ.

Kan behöva sparka personal

En sak är säker: när idrotten står still gör inflödet av pengar detsamma.

– Alla våra inkomster har blivit frysta för tillfället. Och det är inte bara jag, jag har ett raceteam med mekaniker som också påverkas. Jag vet inte hur länge jag kan betala deras löner, säger Lindgren.

TT: Har du behövt säga upp någon?

– Jag har inte gjort det än, men det är ett beslut som jag kanske kommer att behöva ta inom en snar framtid.

Oron växer för var dag, säger han och ställer sig tveksam till om de uppskjutna säsongerna verkligen kan starta i juni. Ett scenario som han bävar för är att all speedway ställs in 2020.

– Ju längre det går desto mer inser man att det här kan ta mycket längre tid än man först trodde. Jag är väldigt orolig för att säsongen ställs in helt och hållet, det skulle påverka mig otroligt negativt. Då skulle man nog få försöka hitta en inkomst på något annat vis. Jag har i stort sett varit professionell speedwayförare sedan jag lämnade gymnasiet, så det skulle vara en annan situation för min del.

Lasse Mannheimer/TT