Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommartiden i Ulvskogs händer

Sommaren är över och i helgen är det dags att vrida tillbaka klockan till ”normaltid” igen. Kanske är det en av de sista gångerna vi får ställa om klockan. EU håller på att se över sommartidens vara eller icke vara, och nu har svenska Marita Ulvskog (S) utsetts till huvudförhandlare för förslaget att slopa tidsomställningen i Europa.

Natten till söndag, mellan 27 och 28 oktober, slutar sommartiden för i år. Klockan 03.00 på natten ska klockan vridas tillbaka en timme, till 02.00.

Sverige har haft sommartid sedan 1980. Men EU-kommissionen bearbetar just nu sommartidens framtid. Förslaget är att omställningen mellan sommartid och normaltid, också kallat vintertid, ska avskaffas.

Enligt förslaget ska varje land själv få välja vilken tid man vill behålla, alltså om man vill permanent ha sommartid eller vintertid. Planen är att EU-länderna redan från nästa år ska slopa tidsomställningen och hålla sig till samma tid året om, uppger TT.

Europaparlamentarikern Marita Ulvskog (S) har nu blivit utsedd till huvudförhandlare för förslaget att avskaffa tidsomställningarna, uppger Svenska socialdemokrater i Europaparlamentet i ett pressmeddelande. Marita Ulvskog är ledamot i EU-parlamentets utskott för transport och turism där sommartidsfrågan behandlas.

– Det här är en fråga som engagerar. Som norrbottning vet jag ju också ganska väl hur förutsättningarna ser ut och hur människor upplever förändringarna. De påverkar folkhälsa, jordbruk, energisektorn, transportsektorn, säger Marita Ulvskog (S) i pressmeddelandet.

Frågan ska också behandlas av EU:s medlemsländer i ministerrådet, uppger TT.

LÄS MER: Mer än 80 procent vill skrota sommartiden