Med tre ardennerhästar samt ett brinnande intresse för hästkörning och användningen av hästen i arbetet, börjar en ny era i 31-åriga Lars Johanssons liv. Han tar steget att bli egenföretagare och förverkligar därmed drömmen om att kunna leva i symbios med hästarna.

– Det är mycket roligare att arbeta med hästar jämfört med att sitta i en maskin, säger Lars Johansson.

Förr i tiden gjordes det mesta med hjälp av häst. Att återigen närma sig detta arbetssätt har enligt Lars Johansson flera fördelar.

– Det leder till minimala skador på skog och mark när man väljer att köra med hästar, säger han.

För tillfället använder han främst hästarna till utkörning av virke ur skogen, men även till plöjning, harvning och sådd.

– Visst tar det längre tid att utföra arbetet i sig, men att rätta till naturen där det uppstått markskador efter maskin tar också tid.

Att han har en förkärlek till det ålderdomliga tillvägagångssättet framgår tydligt, men det handlar inte om att vilja begränsa sig till enbart detta.

– Jag tycker att vi ska ha en kombination av gammalt och nytt i dagens samhälle, säger han.

Det yrkesval Lars Johansson gjort smälter till stor del samman med hans fritid.

– Det är så mycket runtomkring att det blir en slags livsstil.

Trots att han numera verkar vara van vid denna livsstil är detta inte något han fått med sig hemifrån. Han har tidigare endast kommit i kontakt med hästkörning vid de tillfällen då han besökt DM i skogskörning.

– Själv har jag varken vuxit upp på en gård eller haft häst. Därför fick jag starta från noll när jag skulle börja med hästkörning, säger han.

Innan Lars fattade beslutet om att starta eget var han fastanställd.

– Jag tröttnade på att inte kunna styra min egen tid, säger han.

Nu bestämmer han själv över en större del av sin egen tillvaro, vilket han trivs med. Att han samtidigt sänker medelåldern rejält bland de som ägnar sig åt samma yrke ser han som positivt.

– En mår ju väl när en håller på med hästar, avslutar Lars.