Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Söker entreprenörer som vill driva boende

Nu vill nationalparksförvaltningen att privata aktörer ska ta över boendeverksamheten på Store Mosse. – Det är större intresse än vad vi hade väntat oss, säger Patrik Wandin på länsstyrelsen i Jönköpings län.

Nu undersöker nationalparksförvaltningen på Store Mosse om det finns något intresse bland entreprenörer för att ta över boendeverksamheten i nationalparken. I nuläget driver man boendena vid Södra Svänö och Lövö i nationalparken.

– I första hand handlar det om att undersöka om eventuellt intresse finns, så det är ingen upphandling än, säger Patrik Wandin, naturvårdsförvaltare på länsstyrelsen i Jönköpings län, som är förvaltare av Store Mosse nationalpark.

"Det vore bättre"

Han fortsätter:

– Nationalparksförvaltningen har drivit boende på nationalparken väldigt länge och sedan ett antal år tillbaka har vi gjort det genom Svenska Turistföreningen, STF. Vi känner att det vore bättre, både för verksamheten och nationalparksförvaltningen, att det drivs av en entreprenör än att förvaltningen fortsätter driva det.

Varför tror ni att det skulle vara bättre om entreprenörer tar över det?

– Då kan de fokusera mer på verksamheten och utveckla det. För oss är (boendeverksamheten, reds. anm.) bara en liten del. Vi har inte riktigt de resurserna som krävs att vara på plats alla dygnets alla timmar. Och man kan utveckla verksamheten mera, exempelvis med matpaket och guidningar.

Komplement till annat

Intresseförfrågan har lagts ut i ett inlägg på Facebook. Där skriver man bland annat: "Verksamheten kan utvecklas jämfört med idag men vi tror att det är svårt att få en mycket god lönsamhet. Mer realistiskt är att se den som ett komplement till annan verksamhet man bedriver, kanske i form av natur- eller upplevelseturism."

– Utifrån den mängd timmar som vi lägger på detta är det inte en heltidssysselsättning och vi har inte sett att det skulle gå att utveckla till en heltid, utan den behöver nog kompletteras, menar Patrik Wandin.

De båda husen har, enligt länsstyrelsen, cirka 1 000 gästnätter, sammanlagt om året. Boendena drivs i samarbete med STF och från länsstyrelsens sida ser man gärna att det samarbetet fortsätter.

Saknar el och vatten

Boendena saknar elektricitet, rinnande vatten och andra moderna bekvämligheter, vilket innebär att gästerna får hugga ved för eldning i kamin och vedspis, och att vatten till matlagning och tvätt pumpas upp i brunnar.

Är tanken att boendena ska fortsätta att vara så enkla, även om en entreprenör tar över dem?

– Det har diskuteras. Det är ju Naturvårdsverket som äger byggnaderna och de bestämmer om man ska göra de investeringarna, säger Patrik Wandin och menar att det förmodligen inte skulle vara lönsamt att göra den investeringen.

"Spartanska boende lockar"

Han fortsätter:

– Dessutom tror jag att de flesta gästerna bor där för att de inte vill ha el och vatten. Det spartanska boendet som lockar, så det är inget vi har tänkt ändra i nuläget.

Har ni fått några intresseanmälningar sedan ni lade ut inlägget?

– Ja, det är ungefär ett tiotal som har hört av sig till mig. Det är större intresse än vad vi hade väntat oss, så är det ju glädjande.

Vad händer efter 15 november, som är sista dagen att svara?

– Då kommer vi sätta oss ner med våra jurister för att se hur vi ska upphandla detta på rätt sätt och vilka villkor det blir.

Han lyfter fram att det inte är helt klart att någon annan kommer att ta över, men att det är förhoppningen:

– Våra intentioner och målsättning är att någon ska ta över, men ska fungera för båda parter också.