Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokraterna formerar styrkorna inför valet

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Många unga har försvunnit från S-valsedeln sedan 2014. Samtidigt står nya beredda att prova sina politiska vingar när nu listorna presenteras.

Nyligen avslöjade Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun sina toppnamn inför valet.

Läs mer: Rutinerad S-trojka vill ta över kommunstyret

Nu kommer de kompletta listorna, se bilderna. Kenth Williamsson, som ligger i vinnarposition - överst på den, som han säger, ”traditionella” listan - konstaterar att valkommittén har bråda dagar.

— Under en relativt kort tid kommer de att få ta fram listor till såväl kyrkoval som kommunalval och val till EU-parlamentet. Förutom den traditionella listan har vi även en lista för de som är med i Socialdemokrater för tro och solidaritet.

Den senare listan är, menar han, ett sätt att profilera sig mot Kristdemokraterna.

I kyrkovalet var det också två lokala listor som skulle tas fram, men där handlar det som bekant också om val till två olika församlingar.

Spännande namn

Socialdemokraterna har inte lika många nya namn som Centerpartiet, men där finns ändå en del spännande nyheter. Vaggerydsbon Mousa Mousa på den kristna listans 14:e plats var en av de första ensamkommande i kommunen. Victor Blixth på samma lista kommer från Klevshult, medan Mahdi Husseini är från Skillingaryd. De tre är i 18-19-årsåldern.

Läs mer: Ny, kvinnlig, Toftgård i kommunens centertopp

Mathilda Andersson, 25, (plats 14) och Patrik Ahlberg, 48 (plats 29), utgör ett par nyheter på traditionella listan. En annan är Nadira Kilim, 55 (plats 8) - som vi tidigare träffat i form av studiekonsulent på NBV i Skillingaryd. Marijo Corcovic, 44, har gått från en 23:e-plats till att bli nummer 5, medan Sonja Kling, 66 (plats 18) och Bengt Fälth, 68 (plats 21) går under rubriken nygamla.

Samtidigt som det har tillkommit en del nya på listorna, konstaterar vi snabbt att man i jämförelse med valet 2014 har tappat ett 10-tal som i dag är i åldern 27-41. Däribland Peter Fransson, som nu är vice ordförande i socialnämnden.

Olika möjligheter

— Våra medlemmar befinner sig i olika skeden i liven, där möjligheten att jobba politiskt skiftar. De flesta finns med i föreningen hela tiden, och även om de inte är med på listan kan de ha möjlighet att ställa upp till nämnder och styrelser, säger Roger Ödebrink som jobbat i valberedningen.

Listan handlar främst om vilka som ska få ett av partiets mandat i kommunfullmäktige.

Hur står sig då de olika listorna gentemot varandra?

— Beroende på vilken lista väljarna tar, och om de personkryssar gafflas listorna samman, säger Kenth Williamsson.

Socialdemokraternas båda listor, ska efter beslut vid årsmötet, även kompletteras med uppgifter om ålder och yrke.

— Då framgår det att vi är vanliga människor, med en bra spridning i både ålder och geografi, lovar Roger Ödebrink.

Se även: Moderat toppkvartett från 2014 ställer upp igen