Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smittskyddsläkarens uppmaning till Värnamo: ”Förstå allvaret”

 
Covid-19 ökar snabbt i Värnamo under oktober
Visa alla artiklar

Den senaste veckan har 80 nya fall av covid-19 bekräftats i kommunen. Nu uppmanar smittskyddsläkaren David Edenvik Värnamoborna att ta smittspridningen på allvar.
– Vi ser ett problem med smittspridning i Värnamo som inte är riktigt lika stort i resten av länet, säger David Edenvik.

Antalet bekräftade fall av covid-19 i kommunen fortsätter att öka. På torsdagen rapporterade regionen att ytterligare 80 personer i Värnamo kommun har bekräftats smittade.

Till och med den 15 oktober är det alltså 577 personer i Värnamo kommun som har bekräftats med covid-19.

Förra veckan rapporterades 46 nya fall i kommunen, vilket innebär att antalet nya fall nästan fördubblats den senaste veckan.

David Edenvik, biträdande smittskyddsläkare för Region Jönköpings län, beskriver att de flesta av de nya fallen kan kopplas till Finnvedens gymnasium, som tidigare gått ut med att de går över till distansundervisning efter flertalet bekräftade fall.

Dock förtydligar han att det inte handlar om att alla blivit smittade på skolan, utan att fallen på ett eller annat sätt har kunnat kopplas till någon som vistats på skolan.

– Inte alla som går på skolan, det är en del anhöriga till skolelever och en del kring idrottsföreningar där det finns någon som går på gymnasiet.

Den senaste tiden har man noterat en ökning i Värnamo, jämfört med andra delar av länet. Främst ser man en smittspridning vid idrottsaktiviteter och familjer, och han tror att familjekarantänen som från och med den 14 oktober gäller i länet kan bidra till en minskad spridning i Värnamo. Men då måste det tas på allvar, säger han.

– Det är viktigt att folk i Värnamo tar rekommendationerna på allvar nu. Gymnasieskolan har gått ut med eleverna har distansundervisning och då gäller det att de tar det på allvar och inte umgås privat lika mycket som tidigare. Det räcker inte att bara inte gå i skolan utan gäller även att man tänker till lite utanför skolan, säger David Edenvik och fortsätter:

– Jag tror att vi måste hjälpa ungdomarna att förstå allvaret mer än de gjort hittills. I och med att ungdomarna inte drabbas lika hårt så tar man det inte allvarligt, men några av ungdomarna kommer att sprida smittan vidare till sin mormor som riskerar att dö.

En del av förklaringen till det stora utbrott som nu kommit tror David Edenvik är de nollningar som skoleleverna haft under hösten. Lärare och personal på skolorna har försökt att få eleverna att avstå från detta, förklarar han.

– Från september och även ganska nyligen som de haft sådana nollningar och det har man sett som lärdom från flera delar av Sverige, att sådana nollningar har absolut varit en del av att sprida smittan, säger David Edenvik.