Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smittskyddsläkaren chattade med JP-läsare – läs alla frågor och svar om coronaviruset

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

– Om folk slappnar av och allmänheten inte tycker att det här med riktlinjerna är så viktigt då finns risken att vi får en topp igen.
Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Jönköpings län, känner oro inför hösten. I veckan kunde du chatta och ställa frågor till henne om coronaläget.

Coronaläget ser fortsatt bra ut i Sverige. För Jönköpings läns del var tisdagens siffror oförändrade vad gäller sjukdomsfall och dödsfall. I angränsande regioner var förändringarna mycket små.

Vid myndigheternas presskonferens på tisdagseftermiddagen pekade Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, på en dramatisk nedgång i kurvorna under juli månad.

Men en svag uppgång kan skönjas för augusti månad. Och ett varningstecken är ökningen bland unga vuxna i åldrarna 19-29 år.

– Därför är det viktigt att alla tänker sig för när man kommer tillbaka till skola och arbete från semestrar utomlands och i Sverige. Tänk handhygien och på att hålla avstånd, sa Anders Tegnell.

Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Jönköpings län, delar den oron. Folk som inte träffats på länge strålar nu samman på arbetsplatser, skolor och liknande. Det innebär en påtaglig risk att kontakterna blir fler och att smittspridningen ökar igen.

– Vårt läge är ju gynnsamt nu, men om folk slappnar av och allmänheten inte tycker att det här med riktlinjerna är så viktigt då finns risken att vi får en topp igen, säger Malin Bengnér.

I våras besökte hon tidningens redaktion och svarade på frågor om corona. Redaktionen fick under våren också besök av bland andra en präst och en bankrådgivare vilka båda gav råd och tankar kring coronaläget utifrån sina respektive professioner.

Nu återkommer Malin Bengnér på nytt till redaktionen för att möta tidningspubliken. På onsdag 19 augusti klockan 15 sätter hon sig vid datorn, redo att besvara frågor från er läsare om coronaläget.

Det som kommer härnäst är att vi kan erbjuda antikroppstestning

Malin Bengnér förväntar sig något annorlunda frågor den här gången jämfört med för något halvår sedan. Då var allt kring corona nytt och okänt. Nu vet allmänheten så mycket mer om hur det ser ut med smittspridningen, hur man bäst skyddar sig och vilka situationer man bör undvika.

Hon tror också det kan bli frågor kring testning.

– Vi har ju en väl utbyggd virustestning idag. Det som kommer härnäst är att vi kan erbjuda antikroppstestning. Jag har inga exakta datum men det kommer i början av hösten. Vi har börjat med vårdpersonal och riskgrupper. Nu väntar bredare grupper. Det är en rätt stor grej att rigga för, säger hon.

Fakta: Då kan du chatta med smittskyddsläkaren

När: Onsdag 19 augusti, kl 15-16.30.

Var: I coronachatten på din tidnings sajt.

Här, kan du läsa om det aktuella läget kring corona i vår chatt:

Fakta: Coronaläget torsdag 13 augusti

Antal fall i Sverige: 83 852 (Kvinnor: 48 697 Män: 35 155)

Intensivvårdade: 2 538 (Kvinnor: 687 Män: 1 851)

Antal avlidna: 5 776 (Kvinnor: 2 613 Män: 3 163)

Jönköpings län: 4 820 antal fall (varav 180 avlidna)

Västra götalands län: 19 299 antal fall (varav 843 avlidna)

Kronoberg: 1 265 antal fall (varav 104 avlidna)

Siffrorna är hämtade från Folkhälsomyndigheten 13 augusti 2020, 14.50

Observera att viss eftersläpning mot regionernas siffror kan förekomma.