– Det ser ut att kunna falla stora mängder regn på kort tid sen kväll och natt mot tisdag, säger SMHI:s meteorolog Alexandra Ohlsson till TT.

Hon uppger att det kommer att röra sig om skyfallsliknande regn med mängder uppemot 30-35 millimeter, kanske till och med mer, under kort tid.

– Det kan ställa till det. Det är svårt att få vattnet att rinna undan när det faller på kort tid, och det kan medföra översvämningar på vägar och i källare, säger Ohlsson.

Lågrycket för även med sig stark vind, och det väntas blåsa upp till kuling i Östersjöns södra delar det kommande dygnet.

Ovädret väntas rasa som mest under natten, men regnet ser enligt SMHI ut att hålla i sig en bit in på tisdagen. Den som ska bege sig ut i trafiken bör vara beredd på regn och rusk.

– Man får tänka till när man ska ut i morgontrafiken tisdag morgon, det kan röra sig om kraftiga skurar och vattenmängder, säger Alexandra Ohlsson.

Övriga delar av landet verkar vara förskonade från det värsta vädret.

–  Det är den sydligaste delen av Götaland, som får det mesta av regnet, men det kommer vara regn och skurar även på andra håll som sprider sig över Halland och Småland, men de blir inte fullt så kraftiga.

TT