JÖNKÖPINGS LÄN

SmåLit 2019 arrangeras den 8-11 februari i Värnamo, Jönköping, Nässjö och Tranås. På samtliga orter presenteras kända författare på SmåLit författarscen. Det blir också en stor bokmässa där lokala författare kan presentera sina böcker och ett omfattande program för barn och unga.

– Vi ser hur SmåLit börjar bli en utgångspunkt för den litterära årscykeln i länet. Författare och förlag planerar boksläpp till festivalen, det skapas scener för litterära projekt och angelägna ämnen lyfts och får effekter. Det är väldigt roligt att se hur SmåLit inspirerar och stärker, säger SmåLits koordinator Rebecca Lidén i ett pressmeddelande.

Tranås ny arrangör

Ny arrangör i SmåLit-samarbetet är Tranås, som firar sitt 100-årsjubileum under 2019. Eva Hanzén, kultur- och fritidschef i Tranås kommun, är en av initiativtagarna:

– I SmåLit kan vi vara med och bjuda in till en fest med stora författarnamn, men också för att visa upp vårt litteraturintresse, som Tranås kanske inte varit så känt för tidigare. Dessutom passar det extra bra 2019 när Tranås fyller 100 år!

Ett viktigt inslag i SmåLits programverksamhet är att skapa en plattform för samtal om aktuella och angelägna frågor. Årets festival hade fokus på minoriteter och läslycka. Inför 2019 vill SmåLit lyfta frågor som rör landsbygden.

– I en urban samtid har livet på landet blivit något som både lockar och skrämmer. Vi vill utforska vårt kluvna förhållande till landsbygden och diskutera hur det tar sig uttryck i litteraturen, politiken och samhällsdebatten, säger Emilia Söelund, kulturredaktör inom Hall Media som är med och arrangerar festivalen.

Litteraturfestivalen SmåLit brukar alltid locka till sig många besökare. Nästa år utökas festvalen till fyra orter i länet.

Foto JANNE WRANGBERTH

Nya litterära priset

I samband med SmåLit 2019 presenteras också ett helt nytt litterärt pris. SmåLit Migrantpris går till en författare som ”i Vilhelm Mobergs anda” skildrar de individuella människoöden som ligger bakom vår tids stora migrantrörelser. I juryn för priset sitter bland andra författaren Theodor Kallifatides som tidigare har gästat SmåLit.

SmåLit 2019 arrangeras gemensamt av Region Jönköpings län, Hall Media och fyra kommuner: Jönköping, Värnamo, Nässjö och Tranås.

Relaterat till artikeln