Utmärkelsen Svensk Kvalitet delas ut av Institutet för Kvalitetsutveckling, SIQ, till organisationer och företag för framgångsrikt kvalitetsarbete. Målet är att hitta goda förebilder bland privata och offentliga organisationer.

I år har Bäckaskolan 1-6 hamnat på listan över de nominerade tillsammans med Glada Hudikgymnasiet i Hudiksvall, HSB Östergötland, Landstinget i Jönköpings Län och MTR Stockholm AB.

–Det är jättestort med denna nominering och det är viktigt för kommunalskolor att få det bekräftat att vi jobbar rätt, säger Anette Skötte, rektor Bäckaskolan 1-6.

–Nomineringen lyfter personal i både arbete och tankesätt, säger specialpedagogen Cecilia Clenow.

Under veckan har ett examinationsteam varit på plats på skolan och intervjuat lärare för att verifiera om allt är så bra som Bäckaskolan uppgett i den utvärdering de lämnat in. De skriver därefter en rapport från sitt besök som lämnas över till domarkommittén som avgör om skolan ska tilldelas utmärkelsen.

–För att få ett erkännande ska organisationen vara en förebild för andra. Det har hänt att flera har fått utmärkelsen, men också att ingen har fått den för att ingen uppfyllt de krav som finns, säger Maria Viitas, advisor på SIQ.

Det är inte första gången Bäckaskolan nomineras till pris för sitt goda arbete. Förra året tilldelades skolan utmärkelsen Bättre skola, en utmärkelse som också delas ut av SIQ.

–Svensk Kvalitet är lite större. I utmärkelsen Bättre skola är det bara skolor som deltar, här går vi upp mot alla olika verksamheter, säger Anette Skötte.

Det börjar bli vanligare att skolor nomineras till utmärkelsen Svensk Kvalitet.

–Kvalitetsarbetet fanns tidigare oftast i produktionen, men nu blir det vanligare i offentlig sektor och omsorg, säger Maria Viitas.

Domarkommittén offentliggör vem som får utmärkelsen i början av december. Om Bäckaskolan tilldelas utmärkelsen kan Gnosjö vänta sig kungligt besök. Utmärkelsen delas nämligen ut av Sveriges kung, Carl XVI Gustaf vid en särskild ceremoni i början på år 2014 på plats hos mottagande organisation.