Sky Browns morfar gick bort i dagarna. Trots det fanns det en möjlighet att hon skulle komma till Värnamo men till slut blev det inte så.

– Vi hade kontakt med dem men dödsfall är inget vi rår över. Det är enkelt att förstå att hon inte kunde komma, hon är i en känslig ålder och hon har ju en lillebror också, säger Niklas Skillby, som inte har gett upp hoppet om att få se :

– Vi hoppas kunna hitta en lösning vid ett senare tillfälle, kanske redan i augusti.

Invigningen blev ändå en folkfest med mängder av skejtare – från Sverige men också från bland annat Sydafrika och Florida – och ännu fler åskådare.

Kommunstyrelsens ordförande Hans-Göran Johansson (C) talade och forcerade sedan – tillsammans med Joakim Norgren, projektledare vid tekniska förvaltningen – ett blågult band hållet av Gottlieb Granberg (M), tekniska utskottets ordförande, och Maria Johansson (C), medborgarnämndens ordförande.

Kommunchef Ulf Svensson talade också och överraskade dessutom föreningarna Skate Värnamo och 331 Wernamo med vardera sju skateboards. Tanken med dem är att de som inte har råd att köpa en egen bräda också ska ha möjlighet att kunna åka.

Under invigningen avtäcktes också – efter tal av kulturnämndens ordförande Eva Törn (M) – ett stort konstverk mitt i skejtparken. Bruno Mathssons liggstol modell 36 i aluminium är resultatet av ett samarbete mellan kommunen och Design Bruno Mathsson. Stolens böljande form kan föra tankarna till skejtåkning men enligt Joakim Norgren är huvudsyftet med att sätta en Bruno Mathssonstol i parken ett annat.

– Det vi har skapat här är en turistmagnet och när skejtarna tar bilder och filmer och lägger ut på nätet behöver vi något som gör att man direkt förstår att det är Värnamo som syns. En Bruno Mathssonstol finns inte någon annanstans, säger han.

Efter invigningen satte Betongcupen i gång. Det är en nationell tävling för elitåkare som körs i en serie på olika platser. Tävlingen i Värnamo var startskottet.

Det bjöds också på livemusik och diverse kringaktiviteter.