Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skärpt säkerhet vid polishuset i Värnamo

Efter sprängningar, handgranater och attentat mot polishus på andra håll i landet så utökar nu Värnamopolisen kameraövervakningen vid polishuset.

Den organiserade brottsligheten har vid ett flertal tillfällen slagit till mot olika polisstationer i landet under de senaste åren. Så har dock inte skett i Värnamo men lokalpolisområdeschef Håkan Boberg har arbetat för att höja säkerheten kring polishuset i Värnamo.

En rad attacker har inträffat under årens lopp, här är några av dem:

Entrén till polishuset i Helsingborg sprängdes sönder en oktobernatt 2017 efter en explosion. Justitieminister Morgan Johansson kallade den händelsen för "ett allvarligt angrepp mot rättsväsendet". Månaden efter exploderade en kväll en handgranat intill polishuset på Svartbäcksgatan i Uppsala.

I början av 2018 utsattes polishuset i Rosengård i Malmö för ett sprängattentat. I april samma år inträffade ett brandattentatet mot polishuset i Norsjö. I augusti 2018 utsattes den planerade polisstationen i Rinkeby för ett brandattentat. I september 2018 drabbades polisstationen i Gävle för ett attentat efter att någon kastat in en tårgasgranat när en bil skulle åka in i garaget.

Efter tre sprängdåd på ett dygn sommaren 2019 ökade polisen bevakningen av flera polishus i Malmö. Så sent som i oktober 2019 skedde en explosion utanför polishuset i Staffanstorp. Det är några av attackerna runt om i Sverige de senaste åren som riktar mot polisens lokaler. Det här har naturligtvis inte gått Värnamopolisen förbi.

– Vi ser ett ökat antal attentat mot polisens lokaler runtom i landet och av den anledningen förbättras och utökas vår utrustning, säger lokalpolisområdschef Håkan Boberg.

Han säger att polishuset i Värnamo har haft övervakningskameror sedan lång tid tillbaka men det som sker nu är att utrustningen uppgraderas och att övervakningen utökas. Nu är den stora huvudentrén kameraövervakad utomhus och samma sak gäller med personalentrén en bit bort.

Vad är syftet med de nya kamerorna?

– Syftet med utrustningen är att upprätthålla ett skalskydd kring vår fastighet där kameraövervakning är en del av det, säger Håkan Boberg.