Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skålandet flyttar hem under coronapandemin

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Vi går tidigare på dagen, tidigare i veckan och handlar mer. Försäljningen på Systembolaget har skjutit i höjden i coronakrisen. Men enligt vd Magdalena Gerger tyder inget på att svenskarna dricker mer.

Sju procent upp, räknat i volym. Så mycket mer alkohol sålde Systembolaget första kvartalet, enligt delårsrapporten. I mars, när Sverige började stänga ner, var uppgången hela tio procent.

Coronaeffekten är tydlig och Systembolagets försäljning har tagit från andra, enligt Magdalena Gerger.

– Gränserna har stängts mot Danmark och Tyskland. Och restaurangförsäljningen har rimligtvis fallit i från, säger hon.

Ändrat köpmönster

Kundbeteendet har också ändrats.

– De kommer mer sällan, och köper lite mer. Man kommer tidigare på dagen, och tidigare i veckan, säger Gerger.

Det handlas också mer på köpcentren utanför stadskärnorna, visar försäljningsstatistiken.

– Och tydligt mer via hemleveranser.

Bland olika varugrupper går framför allt öl och sprit åt fortare. Det är typiskt sett sådant som köps på resor, en kanal som alltså har stoppats för närvarande.

Men, trots den rejält ökade försäljningen via det statliga spritmonopolet, så är Magdalena Gergers absoluta uppfattning att drickandet inte har ökat – vi har bara bytt plats för skålandet, till hemmet i större utsträckning.

Dricker som vanligt

En egenbeställd Sifoundersökning visar att 83 procent inte upplever att de har ändrat sina dryckesvanor, sex procent har ökat intaget medan nio säger sig dricka mindre – något Magdalena Gerger tar som intäkt för att supandet inte har ökat.

– Det finns inga siffror som pekar på att det dricks mer i Sverige, säger hon.

Systembolaget har inte märkt av några problem med varuförsörjningen, trots att sådana farhågor fanns när gränser började stängas med visst kaos på sina håll i transportkedjorna.

De cirka 20 000 artiklarna i utbudet har varit intakt och hyllorna fulla.

– Vi har inte haft några problem med varuflödet, säger Magdalena Gerger.

Olle Lindström/TT