Årets Svesemestermål har nu utnämnts av STF:s 238 000 medlemmar. Bland dessa finner man en något oväntad pristagare.

Tillsammans med stora besöksmål så som Nationalparken Sarek och Stora torget i Visby har nu Turkens bänk i Värnamo blivit utnämnd. Den lokalt uppskattade skulpturen tog hem segern i kategorin ”årets bänk”.

- Med tävlingen Årets Svemestermål 2019 vill vi premiera det vardagligt bekanta och därav de lite udda kategorierna, säger Jenny Engström, pressansvarig STF.

Bänken som både lade grunden till visionen ”Bänkarnas stad” och bär på historien hos en framgångsrik entreprenör har sedan dess utplacering blivit ett blickfång i Åbroparken.

Motiveringen för årets bänk lyder:

"När Kadim Akca kom till Sverige från Turkiet hade han inget och fick sova på en bänk. Idag är han en framgångsrik företagare och satte tillsammans med Värnamo kommun upp "Turkens bänk" i Åbroparken i Värnamo (som har flera coola bänkar och driver projektet "Bänkarnas stad"). Bänken är alltid uppvärmd och isfri för att minna om det varma mottagande av Sverige han upplevde att han fick."

Kadim Akcas gåva till staden inspirerade till projektet "Bänkarnas stad” .

"Projektet Bänkarnas stad är tänkt att förstärka Värnamos position som design, konst och möbelstad" skriver Värnamo Kommun på sin hemsida.

Representanter från bland annat miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen och Värnamo företagarförening planerar att under tio år placera ut tio lika spektakulära bänkar utmed den välbesökta leden längs med Lagan.

Turkens bänk nominerades till tävlingen av Therese Råberg, verksamhetschef på STF, Kronoberg.

"Årets bänk" i Åbroparken. Det är Annika Heed som är konstnären och bänken heter officiellt Gemenskap, men Turkens Bänk i folkmun.

Foto Värnamo kommun