Det är Hemköpskedjan på riksplanet har börjat rulla ut erbjudandet med en seniortimme. Bakgrunden är förstås att, i coronavirustider, kunna erbjuda en så säker butiksmiljö som möjligt.

Hur uppnås det?

– Genom att, tillsammans med Samhall, styra upp städningen av butiken. De har nu fått fler moment att genomföra; som att rengöra alla handtag på kundvagnar och korgar samt att torka av kortterminalerna och alla andra ställen där man har sina händer, berättar Emil.

Tvingas ni lägga om rutinerna i butiken på något sätt?

– Nej, inte mer än städningen och att vi får en timmes extra kassatjänst. Men det är ändå folk i butiken redan från klockan sex.

Emil Kvarnström berättade om den tidiga timmen för seniorer på sociala media. Barn och barnbarn såg det och tipsade vidare.

Foto Gunnar Hoglund

Informationen om senioröppet gick ut på sociala media i går vid 19. Hur kunde så många äldre hitta den så snabbt?

– Dels informerade vi äldre kunder under gårdagen, dels har jag förstått att många har fått budskapet via sina barn. Av kommentarerna att döma är många lyriska över det här.

Hur klarar personalen den här situationen?

– Vi är beroende av att våra kunder tar sitt ansvar och stannar hemma om de är sjuka. Internt har vi infört nya rutiner runt handtvätt och den som vill kan ha plasthandskar vid exempelvis kassatjänstgöring.

Hur är tillgången på varor?

– Tillfälligt var det många som handlade toalettpapper och basvaror som ris, mjöl och pasta. Men det är ingen fara, vi får hem mer.