Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se de 100 unika bilderna som visar vardagslivet i Värnamo stad för 50 år sedan

En bild säger mer än tusen ord heter det ju. Hos frisören, på Domus café, gymnasieelever som njuter av vårsolen, uppklädda herrar, E 4:an som går genom stan, med mera. Missa inte denna unika bildskatt från Värnamo stad tagna våren 1970, något som Reinhold Heggenberger nu bjuder tidningens läsare på.

Många av oss har nog nyligen sett ett flertal bilder på Facebook som poppar upp och visar vardagslivet och människorna i Värnamo för 50 år sedan.

Nu kan VN:s läsare ta del av det fantastiska bildspelet som visar människorna och vardagslivet i staden. Nästan alla av de 100 bilderna är tagna på våren 1970, alltså samma år som Värnamo stad bara var hälften så gammal som nu.

Här finns bilder från Domus café, de coola grabbarna i Volvo Amazonen, mannen hos frisören som läser Värnamo Nyheter, gymnasieeleverna som njuter av vårsolen och så vidare.

Men vem är då personen som sitter på alla dessa bilder och hur kommer det sig att de dyker upp nu samma år som Värnamo stad fyller 100 år?

Tidningen får en pratstund med fotografen som tagit bilderna, nämligen Reinhold Heggenberger som sedan många år är bosatt strax utanför Göteborg.

Han berättar att han är född i Tyskland, sedermera flyttade hans familj till Sverige. I Kärda bodde han under åren 1965-1971.

– Det hela handlar egentligen om ett specialarbete som jag gjorde när jag gick på Finnvedens gymnasium för 50 år sedan, i stort sett alla bilderna är tagna under april och maj 1970, säger han och fortsätter:

– Temat på mitt arbete hette Värnamo i bild, jag lånade skolans systemkamera, en Minolta SRT- 101 med ett normalobjektiv och ett kort teleobjektiv. Sedan var det bara att ge sig ut och fotografera, bilderna har jag sedan framkallat i skolans mörkrum.

Hur gick det till när du tog bilderna egentligen?

– De allra flesta bilderna är inte arrangerade utan tagna i flykten så att säga, förutom inomhusbilderna där jag har frågat först.

Han fortsätter:

– Jag har ju betydligt fler bilder, men just nu håller jag på att sortera mitt personliga album från åren 1967-1974, naturligtvis dyker många minnen upp. Jag tycker det är viktigt att visa sina bilder, att de inte bara ligger på en dator eller liknande.

Du flyttade till Göteborg redan 1971, vad hände sedan?

– Numera är jag pensionär, tidigare har jag jobbat som svenska- och tyskalärare både på gymnasiet, grundskolan och på Komvux, det händer faktiskt att jag vikarierar en del fortfarande. Fotointresset har alltid följt med mig, jag har dessutom haft en egen firma och fotograferat på uppdrag åt andra.

Ska du inte komma tillbaka och föreviga ytterligare en generation Värnamobor?

– Det kanske vore en idé, säger Reinhold Heggenberger och skrattar – faktum är att min bror bor i trakten så jag besöker ju Värnamo emellanåt.