Som väntat antog kommunstyrelsen i veckan förslaget att anställa Anders Johansson, i dag kommunchef i Bollnäs, som kommundirektör i Gislaved. Men politikerna var inte helt eniga – Sverigedemokraterna valde att yrka avslag.

– Våra medlemmar har varit väldigt tydliga kring att det är ett absolut krav att vi anställer någon med dokumenterad erfarenhet från det privata näringslivet av att leda ett förändringsarbete, säger gruppledare Mattias Johansson.

SD vill se någon som genomfört förändringar med bibehållen kvalitet och där kostnader minskat kraftigt genom förändrade arbetssätt och utveckling.

Johansson är kritisk till att politikerna inte fått vara mer involverade i anställningsprocessen på ett tidigare stadium.

– Vill man ha en bredare uppslutning så borde man också ha en bredare process.

Syftet med avslaget var enligt Mattias Johansson att ta en vända till i rekryteringsprocessen och kunna diskutera flera namn samtidigt.

– Nu kan ju Anders Johansson visa sig vara bra ändå, fast han inte stämmer med vår kravprofil. Han har ju uppnått en bra ekonomi i Bollnäs och det är en styrka.

Han ser också ett plus i att det är en man, eftersom det bidrar till ökad jämlikhet mellan könen bland kommunens anställda. Men Mattias Johansson anser att Gislaved nu behöver en kommundirektör som jobbar mer "utanför boxen", snarare än en traditionell kommunchef.

– Det kan bli en likriktning i sättet att tänka när man går på samma seminarier som alla andra kommunchefer. Jag tror heller inte att det finns någon annan i kommunens ledning med den typen av erfarenhet från näringslivet.

Partiet ser gärna också att en ny kommundirektör redan nu bor i kommunen, eller har ambitionen att göra det. Övriga politiker i kommunstyrelsen var dock mycket belåtna med valet.

– Det känns väldigt roligt att vi också varit helt eniga med de fackliga organisationerna. Men jag tycker inte att Sverigedemokraterna tar ansvar när man bara yrkar avslag till förslaget, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Johansson (C).

Hon har tidigare uttryckt att den goda ledarerfarenheten både från kommun och myndighet, och den gedigna erfarenheten när det gäller samverkan med andra kommuner och myndigheter var viktiga faktorer för valet av kommundirektör. Anders Johansson väntas börja sin tjänst i Gislaved i slutet på mars nästa år. Fram tills dess fortsätter Erik Zaar som tillförordnad kommundirektör.

– Rekryteringsföretaget som vi anlitat uppger att intresset för tjänsten varit stort. Utmaningen för oss har varit att hitta rätt profil som passar oss i Gislaved, där vi behöver jobba med förändring för att kunna möta framtidens möjligheter och behov, säger Carina Johansson.

Hon påpekar också att stora utmaningar väntar den nye kommundirektören när beslutet har fattats kring den nya politiska organisationen inför 2023, liksom den översyn av förvaltningsorganisationen som väntar.