Den 6 augusti inledde afghanska ungdomar och nätverket Ung i Sverige en sittstrejk på Mynttorget i Stockholm. Budskapet är att Sverige ska stoppa alla utvisningar till Afghanistan.

Efter en attack av högerextremister flyttades demonstrationen till Medborgarplatsen och sedan några dagar håller man till på Norra Bantorget.

Läs mer: Han cyklade i 54 timmar för att sittstrejka

Johnny Hornbrink (SD) gick på tisdagen till polisstationen i Värnamo och anmälde gränspolisen i Stockholm för brott mot tjänsteplikten. Han tycker att poliserna i Stockholm ska kontrollera vem det är som deltar i demonstrationen.

– Polisen har order att gripa och utvisa de som har fått avslag på sin ansökan om att få stanna men ändå inte lämnar landet, säger han och tillägger att medierapporteringen från demonstrationen har klarlagt att det bland de unga afghanerna finns dem som har fått beslut om att de inte får stanna i Sverige.

Johnny Hornbrink är mycket kritisk mot polisens agerande:

– Man är handlingsförlamad. Något är fel om man inte gör sitt jobb. Våra myndigheter gör inte sitt jobb, säger han och fortsätter:

– Vad är det för mening med att göra asylutredningar om ändå ingen bryr sig om resultatet? Regeringen har ju också sagt att fler ska utvisas – nu sitter de där och då kan man ju kolla dem.

Läs mer: Familj utvisas – till land där de inte känner någon

Polismyndigheten har på sin hemsida kommenterat varför man inte utför så kallade inre utlänningskontroller i samband med demonstrationen i Stockholm. Svaret är att kontroller ändå inte skulle leda till någon åtgärd.

Polisen skriver: "Beroende på den försämrade säkerhetssituation som råder i Afghanistan är det i princip omöjligt för polisen att verkställa avvisnings- och utvisningsärenden med tvång avseende minderåriga utan vårdnadshavare dit just nu. För att en sådan verkställighet till Afghanistan ska genomföras krävs bland annat att ett ordnat mottagande är förberett innan så sker."

Eftersom ordnat mottagande inte är förberett saknas det alltså enligt Polismyndigheten skäl att ta demonstranter i Stockholm i förvar. Därför anser man att det inte heller behövs några id-kontroller.

Det håller inte Johnny Hornbrink med om:

– Det finns ju andra syften med kontrollerna, till exempel att hitta terrorister. Det är klart att det leder till någon åtgärd om man hittar en terrorist, säger han.

Läs mer: Butikschef ny ledare för SD