Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD klara med regionlistorna "Vi har blivit många fler"

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Stämningen var uppåt när Sverigedemokraterna presenterade sina regionlistor inför valet. Björn Runn, vice ordförande i distriktet, konstaterar att man har fler medlemmar och mer medel att sätta in i valrörelsen. – Detta är nog det första valet där vi har de ekonomiska musklerna, säger han.

Björn Runn, vice ordförande i distriktet, konstaterar att partiet vuxit sedan första gången de ställde upp i landstingsvalet 2010. Då med ett par 100 medlemmar, nu med 1 200.

– Vi har blivit många fler vilket ställer större krav på oss och ger oss bättre möjligheter, säger han.

Partiet har även mer medel att gå in i valrörelsen med.

– Detta är nog det första valet där vi har de ekonomiska musklerna och det ska vi använda, säger han.

Minskade köer

Samuel Godrén, gruppledare i regionfullmäktige och ett välkänt namn för partiet, toppar de tre listorna, följd av Anita Winberg och Anne Karlsson. De båda senare har flera förtroende uppdrag både regional och lokalt och har också varit med i politiken länge. Efter de tre första namnen syns representanter för respektive valkrets.

En av de nya medlemmar som hamnat högt på listan är Agneta Lundberg, specialistsjuksköterska inom psykiatrin.

– Det känns spännande. Jag värnar mycket för psykiatrin där det är för långa väntetider, säger hon.

I valprogrammet fokuserar partiet på ökad tillgänglighet och mindre köer till psykiatri, tandvård och vård genom olika förslag. Exempelvis ge ökade befogenheter för specialistsjuksköterskor och öka bemanningen med undersköterskor och vårdbiträden.

– Det kan vara en bra väg in i yrkeslivet för nyanlända som kan vidareutbilda sig inom vården, det finns en stor efterfrågan på sjukhusen, säger Anne Karlsson.

Omfördela resurser

Partiet vill på olika sätt skärpa kraven för asylsökande som söker vård, de vill även arbeta för en tidigare gräns för abort utan särskilda skäl. De vill också satsa på allmän screening för att upptäcka prostatacancer. För att finansiera vårdsatsningar vill de bland annat omfördela pengar från kulturen.

– Det läggs för mycket på kulturen i förhållande till att det behövs mycket inom folkhälsa och sjukvård, säger Anders Gustafson, (SD) regionpolitiker sedan 2011 som är en av de kandidater som syns högt upp på listan i år.

Läs mer: Wengholm toppar Moderaternas lista

Läs mer: Nytt parti tar strid för sjukvården i länet

Läs mer: Ödebrink behåller topplacering till riksdagen

Läs mer: Vänsterpartiet klara med riksdags- och regionlistor