Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sätt nosen i arbete: ”Med tålamod och kärlek får man hunden att lyckas”

Att straffa sin hund ger ingen effekt. Uppmuntran och kärlek däremot ger både bättre inlärning och ett starkare band mellan hund och människa – det är noseworkinstruktören Sofia Schröders grundprincip.

Träningsformen nosework bygger på att hunden genom sitt luktsinne får söka efter dofter i olika miljöer och genom det bli både mer självsäker och självständig. Träningen sker genom lek och uppmuntran och stärker banden mellan hund och ägare.

— Nosework bygger på att det är hunden som sitter i förarsätet och vi som hundägare följer med på lite håll, säger Sofia Schröder, noseworkinstruktör i Värnamo.

Under utbildningen Work for fun i Blädinge bestämde hon sig för att starta firman NW Tassarna och nu håller hon kurser i nosework.

— I den här träningsformen leker hunden fram sitt beteende. Det är riktigt häftigt att se hur mycket den klarar av genom sina egna sinnen och sitt nosarbete, säger hon.

Sofia Schröder är beteendevetare i grunden. Intresset för djur har hon ärvt av sina föräldrar som under många år drev Värnamo zooaffär.

— Jag har haft djur inpå livet sedan jag var barn och jag kom ofta till affären och lekte. Vi hade både hund, katt och häst hemma. Jag är i princip född i en hundsäng, säger hon och skrattar.

Det var genom sin mamma som Sofia Schröder fick höra talas om träningsformen nosework och hon lockades av enkelheten och logiken i den.

Genom att låta hunden leta efter gömda bomullsbitar med tre specifika lukter – eukalyptus, lagerblad och lavendel – i olika miljöer får hunden både mental och fysisk träning.

— Ofta börjar man med enkla uppgifter och ökar svårighetsgraden efter hand. Det viktigaste är att det hela tiden är en positiv känsla för hunden, en lek utan prestationskrav.

Eftersom nosework alltid sätter hunden i fokus anpassas också miljön efter hunden och inte tvärtom. Om hunden exempelvis känner obehag för att gå till en viss plats väljer man helt enkelt en annan, säger Sofia Schröder.

— Hunden har huvudrollen. Det gör att den här träningsformen passar alla hundraser och även hundar som haft det problematiskt tidigare.

Sofia Schröder har flera så kallade rescuedogs med på sina kurser, alltså hundar som adopterats på grund av att de farit illa hos tidigare ägare.

— Dem tränar man på ett annat vis, men efter samma princip. Det är helt fantastiskt vilken skillnad man kan åstadkomma genom att berömma dem och stärka dem.

Sofia Schröder poängterar att hon varken vill eller kan förändra hundägares sätt att uppfostra sina fyrbenta vänner. Hennes syfte med kurserna är att få tankarna att snurra.

— Ofta har hunden redskap att välja ”rätt” alternativ, det gäller att få den att själv se det. För att uppnå det finns inte bara en väg, en metod. Som ägare måste man kanske gå lite ”bananas”.

Som exempel berättar Sofia om en hund som var rädd för att gå in i ladan där hennes grupp normalt tränar. I stället valde hon att börja träna utomhus, tills hunden kände sig så bekväm att den vågade sig in.

— Det handlar om att bygga upp självförtroendet. I nosework finns inga dumma hundar. Det gör ingenting om den är lite olydig, säger hon.

Straff leder ingenvart, menar Sofia Schröder. I stället är det tålamod och kärlek som får hunden att ändra sitt beteende. Det är en fråga om värdegrund, menar hon.

— Det pågår en ständig diskussion om detta, vad är rätt, vad är fel. Vi kan se att dessa tankar kommer mer och mer och det är vad jag tror på eftersom jag ser hur bra det fungerar.

Men den är ingen mirakelkur utan kräver mycket jobb och engagemang.

— Det här är ett sätt för människa och hund att ha roligt tillsammans. Det behöver absolut inte vara stort eller omständigt, tvärtom är det väldigt lätt och man får en nöjd och stimulerad hund.