Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandra blåser till strid: "Vi är helt slutkörda"

Undersköterskorna i Värnamo kommun har fått nog av stress och låg bemanning i äldreomsorgen. Vid en manifestation med Kommunal på Flanaden på tisdagen luftade de sitt missnöje med den dåliga arbetsmiljön. – Vi är helt slutkörda, säger Sandra Strid, undersköterska.

Ett 50-tal undersköterskor samlades vid Rutan på Flanaden i Värnamo vid 17-tiden på tisdagen i en manifestation för en bättre arbetsmiljö i äldreomsorgen.

De gick sedan i samlad tropp till Stadshuset i sällskap med Kommunal, som ordnat manifestationen, och S-kvinnor. Några hade plakat med texter som "Låt oss få göra vårt jobb ordentligt" och "Mer jobb bättre välfärd".

"Min kamp är din kamp"

På Sandra Strids plakat stod det "Min kamp är din kamp". Hon är undersköterska och har jobbat i äldreomsorgen och hemtjänsten i 17 år.

De senaste åren har hon tvingats föra en kamp mot utbrändhet. Hon menar att det hör ihop med en ohållbar arbetssituation.

– Jag har varit sjukskriven i 15 månader på grund av utmattning. Jag älskar mitt jobb och man vill ju göra så mycket för de äldre, ibland kan det handla om att bara sitta och hålla någon i handen, berättar Sandra Strid.

– Men det finns kanske inte alltid tid för det egentligen, det blir stressigt. Det är för låg grundbemanning och för lite luft i systemet. Jag hade önskat att det anställdes mer personal, fortsätter hon.

Stress och sjukskrivningar

Undersköterskan Petra Becker Jernqvist, ordförande i Kommunal i Vaggeryd och Värnamo, var på plats och ledde manifestationen.

Hon menar att arbetsmiljön för undersköterskorna i äldreomsorgen i Värnamo kommun måste förbättras.

– Schemat är väldigt pressat för undersköterskorna i äldreomsorgen. De har hög arbetsbelastning, det är tunga lyft och otrygga anställningar. Det leder till stress och sjukskrivningar, säger Petra Becker Jernqvist.

– Om vi ska kunna rekrytera personal i framtiden kan vi inte ha det så här. Nu vill vi visa politikerna att vi har fått nog, situationen i äldreomsorgen i Värnamo är inte hållbar. Vi vill ha heltid som norm, slippa långa helgpass, få bort de delade turerna och höja grundbemanningen. Då får vi bättre schema och mindre sjukskrivningar.