Bengt Erlandsson, född 1922, växte upp på en skogsgård i Brännehylte med sju syskon. Tidigt i livet började han att köpa och sälja begagnade maskiner, vilket gjorde att han kunde öppna nöjesparken High Chaparral 1965. Inspirationen kom efter en USA-resa. I en intervju med Värnamo Nyheter för snart sex år sedan berättade han hur han ville bli ihågkommen efter sin död.

Allmänheten får bestämma om jag har varit en skitstövel eller gjort allmänheten en tjänst. Men jag hoppas att man inte ser mig som en gam eller någon plundrare utan som en ärlig och hjälpsam människa, sa han då.

Han berättade också vilken sång han ville skulle spelas på begravningen.

Det är en glädjesång som jag brukar sjunga när jag är glad och längtar hem. Den går: ”...Oh Maria, jag vill hem till dig …

Vid intervjun var Bengt Erlandsson 88 år. Hans dröm då var att High Chaparral skulle förbli "en glädjekälla". Själv berättade han att han kände sig lycklig varje dag.

Bara jag gör någon människa glad, då är jag lycklig. Det är roligare att ge bort någonting än att få, resonerade han.

Tillsammans med frun Hillevi hade han två söner, Alf och Kent Erlandsson, som också har drivit parken. Numera är det barnbarnet Emil Erlandsson som har tagit över ansvaret för High Chaparral.