– I hela landet räknar man med en ökning på 3,5 procent och i vår region brukar vi ha något bättre än genomsnittet, säger Anders Wallin, som är centrumledare på Värnamo City.

Anledningarna är många som låg arbetslöshet i regionen, låga räntor och en framtidsoptimism hos konsumenterna.

– Det finns nånstans en tilltro till framtiden så att folk vågar spendera lite mera. Jag är positiv, säger Anders Wallin.

Men det finns utmaningar för köpmännen i Värnamo eftersom många istället handlar på nätet eller i köpcentra.

– Jag tror och hoppas ändå att kunderna hittar till våra butiker där vi har en service i toppklass och fram till jul, mycket generösa öppettider. Det blir också bland annat ny belysning, musik och en tomte och jag hoppas att trivsamheten gör att man väljer att handla på hemmaplan, säger Anders Wallin.

Anders Wallin tror inte att Black Friday på fredag är så avgörande för handeln även om vissa butiker dubblade sin omsättning under förra årets Black Friday.

– Det är positivt för det lockar ut Värnamoborna på stan.

Startskottet för julhandeln kan sägas gå vid Black Friday och sedan helgens julskyltning. Men de flesta kunder verkar vänta in i det sista med julklappsinköpen.

Det märker man bland annat på Gasslander Ur & Guld.

– Kring första advent börjar det så smått komma i gång men de flesta är ute i sista minuten, veckorna före jul. Jag tror det beror på att många reser bort i november och december, säger Therèse Axelsson, som är guldsmed.

På Önska IK-Form är det en något annorlunda trend och ägaren Lisbeth Danås har redan börjat märka av julhandeln.

– Kunderna kommer in och vill ha en ny ljusstake inför första advent och passar då kanske på att också köpa samlarsaker, som delar till en servis i julklapp, säger hon.