Eleverna på Hagabodaskolan i Habo ska få hjälp med i vilka yrken det behövs, och kommer att behövas, folk inom och vilka yrken det är överskott i.

– Det är en utmaning att hitta en bättre matchning på arbetsmarknaden. Vi levererar inga svar. Vi ska istället inspirera för att starta en process i deras huvud. Vi vill också blicka framåt till hur arbetsmarknaden ser ut när de är färdigutbildade. När vi föreläser i årskurs 7 handlar det mycket om motivation, varför man läser olika ämnen, medan det i årskurs 9 är fokus på gymnasievalet och de olika utbildningsvägarna, säger Andreas Lepa i ett pressmeddelande.

Han är kommunikatör inom satsningen Jobba i Västerås, och har besökt Hagabodaskolan för att prata arbetsmarknad med eleverna.

Ämnet kan bli kvar på schemat. I Västerås har man arbetat med det i skolan sedan 2011 och nu gör Region Jönköpings län en förstudie för att se om det verkar fungera även här. Förstudien görs i Habo, Tranås, Gislaved och Vetlanda.

– Vi hoppas på att införa det här konceptet i Jönköpings län. Därför har vi projektmedel för att bekosta en förstudie. Sedan handlar det om att länets kommuner och näringsliv ska hjälpas åt att finansiera konceptet, och hitta en ägare av det, säger Jelena Trupina, sakkunnig i näringslivsfrågor på Region Jönköpings län.

I andra delar av landet har satsningen på arbetsmarknadskunskap i skolan band annat gjort att fler killar söker sig till vårdutbildningar och fler tjejer väljer industriutbildningar.

Patric Hilmersson, tillförordnad rektor på Hagabodaskolan, har själv suttit med på en lektion.

– Jag blev väldigt positivt överraskad. Det var rätt nivå och vettigt. Kommunikatörerna från Jobba i Västerås gjorde detta väldigt bra. Det märktes tydligt att eleverna var med på tanken och meningen med ämnet, säger han.