Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många med covid-19 vårdas på Värnamo sjukhus

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Covid-19-läget är ansträngt på Värnamo sjukhus, även om det är något lugnare än på länets övriga sjukhus.
– I nuläget försöker vi hålla igång operationsverksamheten, säger Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör.

På Region Jönköpings läns veckovisa pressträff beskrev smittskyddsläkare Malin Bengnér smittoläget i länet som att det har hamnat på en platå.

– Även om det kan låta positivt så vill vi ändå betona att det ligger på en väldigt hög nivå, förklarade hon och menade att Jönköpings län ligger någonstans i mitten, jämfört med övriga regioner i landet.

Antalet smittade på särskilda boenden i länet fortsätter att ligga på en hög nivå, med ett 40-tal nya fall i veckan.

I nuläget konstateras omkring 14-15 procent av de invånare som testar sig vara smittade med covid-19, men den senaste tiden har antalet som vill testa sig minskat. Hon uppmanade därför invånare med symtom att låta testa sig:

– Vi vill verkligen skicka ut att man ska gå och testa sig om man har symtom. Både för egen del, men också för att skydda andra. Nu finns goda möjligheter att testa sig.

Testkapaciteten har nämligen utökats från den 1 december, förklarade Hanna Odén Poulsen, verksamhetschef på laboratoriemedicin:

– Vi har skalat upp vår förmåga att testa. Det finns två sätt att testa. Det ena används bara när vårdpersonal ska testa. Det andra kan tas av patienten själv eller av vårdpersonal. På laboratoriet analyseras de sedan med samma metod, så det är inte fråga om ett snabbtest.

I dagsläget våras 61 personer med konstaterad covid-19 på länets sjukhus, meddelade hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig:

– Vi har legat runt 60 de senaste veckorna, så det planar ut på den nivån. Det är 11 på iva nu och det var 13 häromdagen.

Antalet iva-vårdare är lägre än i våras, när det låg på omkring 20, men en anledning till det kan vara att det genomförs högflödesbehandling i större utsträckning.

– De hade nog varit på intensiven annars. Det är ett fortsatt högt tryck och det är i stort sett fullt nu. Jag bedömer att vi har ett hårt tryck på sjukvårdssystemet.

Han bedömer att antalet sjukhusvårdade kommer att ligga kvar på denna nivå en period framöver:

– Vi ligger 10 dagar efter och eftersom smittotalen inte ändrar sig nedåt är det därför troligt att vi fortsätter på den nivån framåt.

Hur många med covid-19 vårdas på Värnamo sjukhus?

– Vi vårdar i dag, med aktuell infektion, sju stycken på vårdavdelning och två på intensiven, men vi har rätt många som har misstänkt sjukdom. Det är ett ansträngt läge, men det har varit lite lugnare på Värnamo sjukhus jämfört med de andra sjukhusen.

I nuläget kan man dock genomföra planerade operationer i Värnamo:

– Operationsverksamheten är igång. Vi tar dagliga beslut om det, men i nuläget har vi inte ändrat det utan försöker hålla den igång.