Tedans av klassiskt engelskt snitt, så beskrivs arrangemanget som äger rum i Glashuset på lördag, när storbandet och sportdansklubben gör gemensam sak för att inspirera fler till att dansa.

– Det är ingen prestige i detta, det finns inget krav på att man ska vara proffsdansare. Man kan bara komma dit och ha roligt, säger Anna Loftdal, ordförande i Västbo Sportdansklubb, och får medhåll av Helén Andersson, ordförande i Gislaved Storband:

– Det riktar sig till alla åldrar. Och man behöver inte dansa om man inte vill, säger hon och berättar att de båda föreningarna länge pratat om att göra ett arrangemang tillsammans.

Programmet under eftermiddagen består av musik i två avdelningar med paus för te och scones.

– Vi spelar i en timme och sedan får alla dricka te och äta scones. Och sedan kör vi en timme till, säger Helén Andersson.

Från början är tedans en eftermiddagssysselsättning från England som hade sin storhetstid i början av 1900-talet, men som även var vanlig i Sverige för några årtionden sedan. För storbandets del är det inte första gången man anordnar en tedans.

– Detta har vi gjort flera gånger innan på Spira i Jönköping. Vi har haft en stående inbjudan. Det har varit ganska mycket folk där, även från Gislaved, säger Helén och berättar att flera frågat om man inte kan ta konceptet till Gislaved.

Nu är det alltså dags och de båda ordföranden betonar att upplägget är väldigt flexibelt, med olika slags låtar som passar olika dansstilar.

– Vi har pratat om vilka låtar som kan funka, men vi är ganska flexibla och kan välja låtar från vår repertoar efter vad publiken vill ha. Vi kör på feeling, säger Helén Andersson.

De båda ser fram emot lördagseftermiddagen och betonar att man fått mycket stöttning från Kulturplatån:

– Det är kanske inte så mycket dans där nuförtiden, men det finns ju en bra scen och lokaler med en massa tradition. Vi hoppas att folk ska komma och ha roligt, säger Helén.

Planerar man att komma på lördag får man gärna anmäla sig till sportdansklubben.

– Man kan komma ändå på lördag, men då kan vi inte garantera att man får scones.