Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-kandidat dömd för våldsbrott och narkotikabrott

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

En socialdemokratisk politiker som kandiderade i regionvalet i Jönköpings län är dömd för misshandel och narkotikabrott. – Vi ser mycket allvarligt på detta och har uppmanat honom att dra tillbaka sin kandidatur och det har han också gjort, säger Simon Johansson, Kommunikationsombudsman Socialdemokraterna i Jönköpings län.

Politikern står med på Socialdemokraternas lista till regionvalet och kandiderar också till kommunfullmäktige i Gislaveds kommun. Så sent som i november 2017 dömdes han för misshandel. Tidigare har han gjort sig skyldig till narkotikabrott.

– Han har blivit nominerad av Arbetarekommunen i Gislaved. Sedan får han skriva på en kandidatförsäkran och i den ska man uppge om man till exempel har begått ett brott eller gjort något annat som potentiellt skulle skada partiets anseende. I detta fallet har personen valt att inte uppge det här för oss. Så vi fick reda på det nu i helgen, säger Simon Johansson (S), kommunikationsombudsman.

Det var sajten Samhällsnytt, som tidigare hette Avpixlat, som först uppmärksammade detta. För tidningen berättar Simon Johansson att de inte kräver utdrag ur brottsregistret från alla sina kandidater.

– Vi ser mycket allvarligt på detta och har uppmanat honom att dra tillbaka sin kandidatur och det har han också gjort. Han kommer inte ha några uppdrag för oss efter valet.

Gör ni inte några bakgrundskontroller på era kandidater?

– När det gäller våra toppkandidater på listorna så begär vi också in utdrag från brottsregistret.

Men det gör ni inte med kandidaterna längre ned på listan?

– Det är upp till varje person att berätta och tala sanning. Vi litar på att våra medlemmar talar sanning och i det här fallet så har personen inte gjort det och det ser vi allvarligt på. Därför kan han inte kandidera, säger Simon Johansson (S).

Är det inte läge att överväga att kräva utdrag ur brottsregistret från alla era kandidater?

– Det är mycket möjligt att vi behöver se över våra rutiner. Det är något vi får ta ställning till efter valet när vi jobbar med nästa mandatperiod.