Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-kandidat avgår efter falsk information om M och SD

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Socialdemokraterna i Sävsjö har fått hela Sveriges ögon på sig efter ett inlägg på Facebook där falska påståenden om Moderaterna och Sverigedemokraterna spridits. Nu avgår fullmäktigekandidaten som är ansvarig den arabiskspråkiga Facebooksidan för S i Sävsjö.

Inlägget har fått ett eget liv på sociala medier och även riksmedia har på tisdagen rapporterat om det. Expressen var första medie som började rapportera om det och till dem har både Sverigedemokraterna och Moderaterna reagerat kraftigt.

I inlägget, som är skrivet på arabiska, står det bland annat att Moderaterna och Sverigedemokraterna kommer att ställa till det för landets araber och att man därför ska rösta på Socialdemokraterna, Vänstern eller åtminstone Miljöpartiet.

Jimmie Åkesson har kommenterat nyheten och skriver på sin Facebooksida att han förväntar sig att Socialdemokraterna "omedelbart utreder hur detta kunnat ske och ser till att utesluta de ansvariga ur partiet".

Moderaterna kommenterar nyheten till Expressen och pressekreteraren Gunnar Strömmer säger även han att Löfvén bör utreda det här och att det är ”en stor skandal” om det visar sig vara sant.

Socialdemokraternas presschef Håkan Gestrin har fördömt inlägget och kallat det "oacceptabelt".

Strax före lunch bekräftar Ingrid Ivarsson, ordförande för Socialdemokraterna i Sävsjö, att personen som ansvarat för sidan har lämnat sin kandidatur till Sävsjös kommunfullmäktige. Sidan togs bort under natten efter att meddelandet börjat sprida sig.

Moderaterna i länet har polisananmält Socialdemokraterna, skriver SVT Jönköping, och Sävsjömoderaten Mats Hermansson säger att han kunde inte tro sina ögon då han såg inlägget i natt.

– Det är skrämmande och väldigt synd att det blir så här. Det gagnar inte valet när man inte håller sig till sanningen utan kastar skit på varandra.