Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rosenqvist kan göra som idolen: ”Det är stora namn”

90 varv ska köras. Efter det vet vi om Felix Rosenqvist blir bäste rookie i Indycar 2019.

Laguna Seca i Kalifornien är banan där det hela avgörs på söndag kväll med start 21.00 svensk tid och i det här racet – årets 17:e och sista – tävlas det om dubbla poäng. Så till exempel den som vinner får 100 poäng i stället för 50.

Felix Rosenqvist, 27, är i nuläget i ledningen i rookiemästerskapet. Han är 26 respektive 49 poäng före två amerikaner: tvåan Santino Ferrucci och trean Colton Herta.

"Det kommer att bli tufft, och allting kan verkligen hända i det här mästerskapet. Rent fartmässigt känner jag mig trygg. Vi har varit väldigt snabba den senaste tiden, men det är ett långt race på söndag och det är så mycket som ska klaffa. Det gäller att hålla sig undan problem och få till strategin. Lyckas vi med det borde det kunna räcka hela vägen. Det skulle betyda mycket för teamet att vinna rookiemästerskapet och det har varit ett mål för mig sedan dag ett", säger Felix Rosenqvist i ett pressmeddelande.

Bara tre förare från Rosenqvists team Chip Ganassi Racing har tidigare vunnit rookietiteln: Eddie Cheever 1990, Alex Zanardi 1996 och Juan Pablo Montoya 1999.

Med andra ord är det 20 år sedan det hände senast.

"Det är stora namn. Montoya var en idol när jag växte upp. Jag hade aldrig kunnat drömma om att hamna i samma sits som han. Det känns konstigt att teamet inte har vunnit rookietiteln sedan dess, men ännu konstigare att det är just jag som har chansen. Jag ska ge allt", säger Rosenqvist.

I den sammanlagda ställningen är han åtta, med möjlighet att klättra ytterligare någon plats. Men det viktigaste är att toppa rookietabellen efter söndagens race.

"Jag har ett väldigt tydligt mål den här helgen, och det är i första hand att vinna rookiemästerskapet. Det är prio ett. Sedan har jag varit tvåa två gånger om i de senaste racen på den här typen av bana, så det är klart att en första seger finns i tankarna. Jag skulle ljuga om jag påstod något annat…"