Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksdagskandidaten Adaktusson (KD): ”Måste diskutera islamiseringen”

Två av Kristdemokraternas tyngsta namn, Lars Adaktusson och Andreas Carlson, har besökt Vaggeryd.

KD har kallat till debatt i Fenix lilla aula. Mötet handlade inte om sjukvård, äldreomsorg och otrygghet - partiets fokusområden. Orden på affischen med de båda politikerna är istället ”Värderingar under attack”. Lokalen är välfylld.

Kyrkliga värderingar

Med värderingar avser KD bland annat att föräldrar ska få välja vem av föräldrarna som ska stanna hemma med barnen och hur länge, att skatteavdrag ska få göras på gåvor till ideell verksamhet, att kristna frikyrkor ska få verka fritt och att församlingar ska få driva skola. Attacken, menar man, kommer från den rödgröna regeringen.

Vi får en kort pratstund med de båda försvarsspelarna strax före utsatt tid.

Kan värderingar förändras av politiker?

– Ja, genom att bilda opinion och genom att ta tillvara de bra värderingarna, menar Andreas Carlson. Här vill vi speciellt ta upp diskussionen om kvoteringen av föräldradagar och föräldrars kontakter med sina barn.

"Måste vara tydliga"

Kristdemokratiska kontra socialdemokratiska värderingar alltså. Adaktusson, som är partiets talesperson i integrationsfrågor, klargör att det även handlar om svenska värderingar kontra vissa invandrargruppers värderingar:

– Jag har talat mycket om spridningen av den extremistiska islamismen och dess radikala inslag. Vi måste vara tydliga med vilka värderingar som gäller i Sverige.

Adaktusson säger att han även har haft kontakt med muslimer som själva vill att samhället skyddar dem från radikal påverkan.

– Det här har ingenting med religionsfrihet och muslimers rätt att utöva sin religion att göra. Men vi måste kunna diskutera islamiseringen och den mylla för radikalisering som den utgör, säger Lars Adaktusson.

Många av oss minns Lars Adaktusson som nyhetsankare och politisk kommentator i SVT.

”Politiken en lockelse”

Hur lätt var det att gå från jobbet som journalist till att bli politiker?

– Efter jobbet på SVT fortsatte jag som kolumnist varvid det ena gav det andra. Jag kände en väldig lockelse av att jobba politiskt och i hjärtat har jag alltid varit kristdemokrat, så beslutet var lätt när man från partiet frågade om jag ville kandidera för Europaparlamentet.

Adaktusson är nu andra vice ordförande i KD. Andreas Carlson å sin sida kryssades in som enda kristdemokrat från Jönköpings län i valet 2014 och är nu partiets gruppledare i riksdagen. Bådas mål är att få en riksdagsplats efter valet. Det förutsätter förstås att de först lyckas ta partiet över fyraprocentsspärren in i riksdagen. Lars Adaktusson har fördelen av att stå högt på flera läns valsedlar, medan Andreas Carlson måste lita till väljarna i Jönköpings län.