På mindre än en vecka förändrades verkligheten från full fart till fritt fall. Konferenser, evenemang och alla möjliga sammankomster, små som stora, ställdes in, den ena efter den andra i rasande takt – så beskriver Madame Brasserie & Café i Gummifabriken situationen just nu i ett pressmeddelande.

-Vi har aldrig upplevt något liknande, säger Annica Palmgren, som driver Madame och också bokar och organiserar konferenser och evenemang.

– Hela besöksnäringen genomlider just nu en kris som saknar motstycke, och som troligtvis kommer att förändra branschen i grunden. Det kommer nyheter varje dag om varsel i tusental och desperata kollegor ber om råd av varandra i olika forum.

Familjen Palmgren har haft restaurangverksamhet sedan 1970-talet, men aldrig varit med om en liknande situation.

Relaterat till artikeln

– Under finanskrisen gjorde vi en nysatsning i Göteborg med Aveny 1, så vi har varit med förr. Men detta är helt annorlunda, säger Annica Palmgren till tidningen.

Michael Lindström som är evenemangsansvarig ger sin bild:

-Vi har haft fullt upp med att försöka hitta möjligheter i samtal med stressade kunder och förtvivlade arrangörer vars kalendrar töms. Det som känns positivt är att vi lyckats boka om till hösten i nästan samtliga fall.

Nu ansöker Madame om korttidspermittering med upp till sextio procent av arbetstiden för sina medarbetare, ett av de stödpaket som Visita har blixtförhandlat för att rädda anställningar.

-För oss innebär det, att vi har en lite högre kostnad per arbetad timme, men vi får ett stöd som gör att vi i dagsläget kan behålla alla våra medarbetare, säger Annica. Det är vår yttersta prioritet just nu. Samma insats görs även på vår systeranläggning Isaberg Höganloft, meddelar Annica Palmgren.

– Den här åtgärden gör vi för att behålla våra medarbetare. Hade detta varit en situation som bara gällt oss, kunde de hittat jobb någon annanstans. Men så ser det inte ut, säger hon till tidningen.

-Vi har aldrig upplevt något liknande, säger Annica Palmgren, som driver Madame Brasserie & Café.

Foto Christer Gallneby

-Vi gör inga stora förändringar i verksamheten när det gäller utbud och öppettider även om vi gör anpassningar. Vi kommer till exempel att stänga söndagar och måndagskvällar en tid framöver, annars har vi öppet som vanligt. Bufféer blir portionsserverade, vi har rigorösa rutiner i hygien och andra säkerhetsåtgärder och handsprit till kunder i restaurangen. Vi kommer också att utveckla och utöka våra tjänster när det gäller take-away och catering med utkörningar i Värnamo. En del är redan igång och fler nyheter kommer inom några dagar.

– Vi försöker hålla business as usual, det är viktigt för alla parter, avslutar Annica Palmgren.