Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen vill införa ny pandemilag

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Regeringen vill införa en tillfällig pandemilag, uppger socialminister Lena Hallengren (S) och kulturminister Amanda Lind (MP) på en digital pressträff på onsdagen.

Syftet är att ge regeringen "fler verktyg i verktygslådan" och öka träffsäkerheten för att kunna hantera pandemin, berättar Amanda Lind.

Regeringen vill komma bort från dagens situation, där olika verksamheter under ordningslagen måste regleras på samma sätt.

– Så som ordningslagen är skriven så uppstår orättvisor. Kulturen och idrotten får leva med betydligt hårdare regler än exempelvis kollektivtrafik och köpcentrum. Vi har under hösten arbetat med att göra de här regleringarna mer träffsäkra, men det finns saker vi inte kommer runt, säger Lind.

– Vid en snabbt eskalerande smittspridning saknar regeringen idag lagstöd för att besluta om begränsningar och nedstängningar av verksamheter som inte omfattas av ordningslagen.

Den nya lagen omfattar allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Den omfattar även platser för fritids- och kulturverksamhet, exempelvis gym. Den gäller även för handelsplatser och kollektivtrafik, och även festlokaler ska omfattas av den tillfälliga lagen.

– Den här lagen gäller inte för rent privata sammanhang, till exempel om man lånar ut sin bostad, säger socialminister Lena Hallengren.

Med den tillfälliga pandemilagen ska regeringen, eller en annan myndighet, kunna meddela föreskrifter om den som bedriver en verksamhet ska vidta smittskyddsåtgärder.

- Det skulle till exempel kunna röra sig om att köpcentrum får begränsningar i antal personer som får vistas där samtidigt, säger Hallengren.

(DN på pressträffen) Vad bedömer ni att lagen får för effekt om den träder i kraft först 15 mars, när en stor del av riskgrupperna bedöms vara vaccinerade?

– Även om vi har en situation någonstans i mars där vi kunnat börja vaccinera är det fortsatt så att vi behöver se till att vi kan hålla avstånd, att vi har träffsäkra regleringar. Om ett mindre antal i en stor grupp blir smittade så rasar det iväg. Vi är inte av med pandemin även om ett vaccin känns som en ljusning. Vi kommer ha behov av att göra regleringar och åtgärder under kommande året, svarar Lena Hallengren.

Den tillfälliga pandemilagen föreslås träda i kraft den 15 mars 2021 och gälla i lite drygt ett år framåt.

Lagen ska gälla utöver smittskyddslagen och ordningslagen.