Den gemensamma nämnaren för utställningen Fristad, som just nu finns utanför Gislaveds Konsthall, är återbruk. Konstnären Ellen Tafferner, som kommer från Rydal i Västergötland, har de senaste fem åren samlat skrot och trä med syftet att ge det nytt liv.

– Ofta hittar jag ett föremål och får en tanke att det ser ut som något. Det är materialet som väljer många gånger, säger hon.

Idén till att jobba skrot fick hon första gången på gymnasiet. Läraren gav eleverna i uppgift att skapa av hushållsskrot. När hon några år senare gick på konstskola fick hon en liknande uppgift och plötsligt visste hon vad hon ville göra.

I gräset framför Gislaveds konsthall står bland annat ett träd gjort av en guldmålad trappa i gjutjärn. Ellen Tafferner berättar att hon tagit loss några av trappstegen för att bilda en trädkrona. En liten bit ifrån står en gul gasell vars huvud är gjort av en gungställning. Bredvid den står en vit kanin gjord av en domkraft.

– Många som jag känner vet att jag håller på med skrot och återbruk så de sparar gärna grejer eller tipsar om grejer som ligger ute någonstans, säger hon.

Gungan till den gula gasellen, till exempel, fick hon av sin granne.

– Han tyckte att den hade lite rolig form.

Några verk har hon ställt ut tidigare medan några visas upp för första gången vid Gislaveds konsthall.

Skulpturerna består ofta av olika material och för att förenkla för betraktaren, och för att ge dem mer liv, väljer hon att måla dem i starka färger. Hon hoppas samtidigt att den som går förbi går närmre för att studera vad skapelserna är gjorda av.

– Man kan hitta skönhet i saker som tidigare haft ett annat liv. Skrot och rost kan vara vackert.