Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Projekt för ensamkommande går i graven efter fyra år

En frukostträff för de som varit närmast knutna till projektet, ungdomar som fått yrkeskunskaper och uppdragsgivare, avslutade All:in i Skillingaryd. – Nu vet jag inte vad jag ska göra, säger Asra Mekic som varit handledare i sömnad.

All:in, som i början kallades för ”Biffen & Bananen”, var ett arbetsmarknadsprojekt riktat mot dem som kom i flyktingvågen hösten 2015.

– Vi sökte och fick medel från Arvsfonden och senare från EU:s landsbygdsprojekt, Leader. Då jobbade jag på socialförvaltningen under Anders Svensson, berättar Joel Säll som kan ses som pappa för verksamheten.

Han berättar att man i början fokuserade på att kunna tillfredsställa alla yrkesgrupper, men att man senare fokuserade på trä och sömnad. Det speglade bättre de samarbetsmöjligheter som fanns lokalt. Det var viktigt både för att få bra handledare, göra ”eleverna” anställningsbara och för att få lämpliga övningsuppdrag.

Bland de som har kommit till avslutningen märks representanter från kommunens arbetsmarknadsenhet, AME, Arbetsförmedlingen, Leader Småland och Vaggeryds kommuns tekniska förvaltning.

– All:in har bland annat tillverkat bänkarna till de vattennära mötesplatserna, berättar Monica Grönkvist som är ledare för det projektet.

Genom åren har vi även berättat om bland annat de möbelprototyper som tillverkades på uppdrag av Möbelklustret och senast om de munskydd som levererades till kommunen.

Verksamheten har under åren rönt mycket uppmärksamhet från såväl politiker på olika nivåer som branschorganisationer. Här intill kan du se bilder från några av de tillfällena.

Vad ska då de som har jobbat med projektet under fyra år göra framöver?

– Jag jobbar med stadsdelsutveckling på Jönköpings kommun. Just nu är det Öxnehaga som är i fokus, berättar Joel Säll.

– Det här var perfekt för mig eftersom jag har förslitningsskador efter åren på Kinnarps. Nu vet jag inte, gärna att fortsätta jobba med människor, vilket jag gillar, säger Asra Mekic.

Richard Nordenstam planerar att slutföra några av de projekt som All:in har haft under den senaste tiden. Bland annat sofforna till tekniska förvaltningen.

– Annars trivs jag ganska bra med ovissheten. Det här är faktiskt det längsta jobbet som jag har haft.

Kanske kan det bli någon form av egen verksamhet, låter han förstå.

Under avslutningen är det ingen som talar om varför verksamheten läggs ner. Den omedelbara anledningen är att både tiden och pengarna för projektet är slut. Indirekt ligger förklaringen annars i att det inte längre finns samma omedelbara behov av att få ut stora invandrargrupper på arbetsmarknaden.