I Chark-SM tävlas det i många olika klasser. Vaggeryds chark har historiskt nått flera framgångar i tävlingen som hålls vartannat år och ses som en viktig mätare inom branschen.

Den här gången var det dags att briljera i klassen ”Traditionell chark”. Domarnas omdöme om företagets pölsa blev: ”Fantastisk balans i kryddning som framkallar en symfoni av smaker. Traditionell rätt som borde ligga i tiden”.

– Det är fantastiskt skönt. Vi fick guldkvalitetsstämpel i många klasser, och till slut blev vi Svenska Mästare. Det är en produkt som vi gjort sedan mitten av 60-talet, sa Fredrik Gustavsson, Vaggeryds chark, i samband med tävlingen.

”En underskattad produkt”

Hur stor produkt är pölsa?

– Det är en stor produkt i Småland och i Norrland. Jag ser det också som en underskattad produkt, säger Christer Gustavsson som driver Vaggeryds chark tillsammans med sina söner.

Pölsa är ett i jämförelse med många andra charkprodukter billigt livsmedel som brukar tillverkas av bland annat fläsk, lever, hackad lök och korngryn.

– Hemligheten bakom flopp eller framgång i tävlingen ligger i att ha bra råvaror i produkterna och att få till en bra kryddning. Vid bedömningen tittas det även på färg, form, hur smidigt produkten går att tillaga och, ja, helheten.

Pölsa som säljs i form av en ”korv” är en populär rätt i Småland och i norra Sverige.

Tio guldkvalitetesstämpar

Vaggeryds chark lyckades även bra i tio andra klasser, där man nominerades bland 5-6 andra för felfria produkter. Det innebär att produkten får en guldkvalitetsstämpel, även om den inte vinner. Hit räknas falukorv, wienerkorv, prinskorv, bamsekorv, frukostkorv, ost- & baconkorv, bratwurst, lyxgrillare, hushållsmedwurst för skivning och pressylta.

Vilken är den viktigaste klassen?

– Falukorv, eftersom det är en produkt som finns i varje hem nästan en gång i veckan. Vi var nominerade där men föll på mållinjen, berättar Christer.

Totalt deltog 55 charkuterier med 700 produkter.Ett annat företag från länet som också nådde framgångar i Göteborg var Ludvig Sörensen i Sävsjö som tog tre guld (svartrökt bog, Vrigstad ostgrillare och Lulles kokta skivbara leverpastej).