Det var vid 03.10-tiden natten till söndagen som polisen fick larm om att flera unga personer sparkade på bilar i centrala Gislaved. När poliserna kom fram till platsen började gärningsmännen att kasta stenar på dem, varför de kallade på förstärkning.

– De upplevde en hotfull situation, säger Anneli Johnsson Hammo.

Hur många gärningsmän det rörde sig om är något oklart.

– Det skiftade över tid, och ökade på ganska snabbt, men det är tvåsiffrigt i alla fall, säger Anneli Johnsson Hammo.

Totalt befann sig sex eller sju polispatruller, inklusive hundpatrull, på platsen. En polis träffades av sten, men kom enligt Anneli Johnsson Hammo undan med lindriga skador.

Under söndagsmorgonen var polisen kvar på platsen. Ett vittne berättar för tidningen att samtliga poliser på plats var iförda kravallutrustning.

Polisen har nu inlett en förundersökning i ärendet gällande skadegörelse, våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman.

En man i 20-årsåldern greps efter att en hundpatrull lyckades spåra honom. Under söndagsförmiddagen anhölls han av åklagare. Anneli Johnsson Hammo kan inte säga om det rör sig om något ungdomsgäng.

– Det är svårt att uppskatta hur gamla de var. Jag kan bara konstatera att personen som är frihetsberövad är 20 år och jag känner inte till vad som har framkommit i förhören om stenkastningen.

Anneli Johnsson Hammo säger att stenkastningen påverkar hur polisen kommer att jobba i området framöver, både i det långa och korta perspektivet.

– Vi kommer att förstärka vår närvaro i det området och förhoppningsvis kommer det att ske ganska omgående. Hon fortsätter:

– Förhoppningsvis kommer det att märkas genom att man ser fler poliser i området.

På längre sikt nämner hon att polisen ska jobba på kommunnivå med områdespoliser och dialog.

– Det här är ett problem på riksnivå. Vi har haft några mindre sådana här incidenter i länet, men har inte direkt varit så ansatta av det. Vi vet inte vilket sammanhang vi ska sätta detta i, om det är en isolerad händelse eller inte.

LÄS MER: Kommunalråden reagerar efter händelsen