Polisen i Värnamo och i hela landet har en mycket ansträngd situation just nu.

Sedan tidigare är poliserna missnöjda med lönerna, arbetsvillkoren och omorganisationen, vilket Värnamo Nyheter har skrivit om tidigare.

De senaste månaderna har polisen dessutom fått hantera terrorhot, flyktingströmmar, bränder på asylboenden och gränskontroller.

Poliser från hela landet skickas till Skåne för att göra gränskontroller i Skåne.

Även lokalpolisområde Värnamo bidrar med personal till det uppdraget.

– Vi har skickat fyra poliser till Skåne totalt, det åker en i taget dit från vårt område och vi har en där nu, berättar Håkan Boberg, lokalpolisområdeschef för Värnamo, Vaggeryd, Gislaved och Gnosjö.

Många av de runt 80 poliser som är anställda i lokalpolisområde Värnamo har det tufft nu, enligt Håkan Boberg.

Han kan inte påminna sig om att polisen har varit utsatt för sådana här påfrestningar tidigare.

– Många poliser får jobba övertid, och de gör ett fantastiskt bra jobb och sliter hårt. De är lojala, och stämningen är god.

– Men de utsätts för stora påfrestningar och om det här pågår länge till så måste man anställa mer personal. Vi kan inte pressa vår personal på det viset i längden, förklarar Håkan Boberg.

Hur påverkar det här er möjlighet att utreda brott?

– Periodvis måste vi nu prioritera hårdare bland vardagsbrotten än vanligtvis, säger Håkan Boberg.

På vilket sätt kan medborgarna märka av det här?

– Det tar längre tid att utreda anmälningar om inbrott, stölder, snatterier och bedrägerier. Men vi fortsätter att prioritera utredningar som rör frihetsberövade, våldsbrott, relationsbrott och brott som handlar om barn och ungdomar, klargör Håkan Boberg.

Kan det bli tal om att kalla in pensionerade poliser i tjänst i Värnamo för att klara situationen?

– På nationell nivå tittar man på det nu och jag är inte främmande för att göra det. Det finns gamla poliser som bor kvar i vårt område, men de måste ju vilja det själva.

Rikspolischefen Dan Eliasson säger att polisen måste förstärkas med minst 1 000 tjänster de kommande åren. Vad kan det betyda för polisen i Värnamo?

– Vi hoppas att vi kan förstärka med ytterligare tjänster i vårt lokalpolisområde. Påfrestningarna på polisen är helt annorlunda idag jämfört med för tio år sedan, kraven som ställs på oss ser annorlunda ut när terrorhot och organiserad brottslighet börjar bli vanligare, påpekar Håkan Boberg.