Enligt TT har nu Trafikverket även kontaktat företaget Niantic som utvecklar det populära mobilspelet Pokémon Go. Verket vill spärra för så kallade pokéstop på områden som vägar, järnvägar och bensinstationer.

I förra veckan var flera personer ute och gick på spåret vid plattformen på centralstationen i Göteborg för att ett pokéstop ska ha funnits där, berättar Katarina Wolfram, presskommunikatör vid Trafikverket, för TT.

Fem barn tog sig över spåret, säger hon.

Pokémon Go har blivit en skräck för trafikpolisen och trafiksäkerhetsorganisationer.

Det är fantastiskt ur hälsosynpunkt, men man måste vara medveten om trafiken. Att fånga en Pokémon är inte värt ditt eget liv. Du kan inte uppgradera dig själv som man gör i spelet, säger Eleonor Franklin, projektledare vid NTF Jönköpings län.

Hon har som många andra hört talas om bilföraren i Umeå som körde mot rött två gånger, helt upptagen av att spela samtidigt.

Stäng av mobilen när du kör bil, säger hon.

Eleonor Franklin har själv laddat ned Pokémon Go och är fångad av det.

Först tänkte jag att det blir en kort fluga men nu är det så många som spelar att jag tror att spelandet kommer att hålla på mycket längre.

Hon uppmanar alla spelare att lyfta blicken och se sig runt i biltrafiken och vid järnvägen.

Använd absolut inte hörlurar samtidigt. Titta upp från mobilen och passa på att upptäck nya områden i din stad, tipsar hon.

Enligt Trafikverket finns nu flera rapporter om personer som uppträder direkt farligt i trafiken på grund av att de spelar mobilspelet Pokémon Go.

Personer med näsan i mobilskärmen har gått runt på vägar och järnvägar. Det är inte bara olagligt; utan också livsfarligt.

När du är i närheten av järnvägen måste du vara medveten om riskerna. Det är livsfarligt att gå i spåret eller gena över spåret. Det är dessutom förbjudet enligt lag. Tågen är i dag både tystare och snabbare än vad många tror. Ett X2000-tåg kör 56 meter på 1 sekund. Det har inte en chans att stanna för dig, så chansa aldrig.

En förare är alltid skyldig att köra på ett trafiksäkert och tryggt sätt, därför får du inte använda utrustning som påverkar din körning på ett negativt sätt, påpekar Trafikverket.