Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Poddare med passion för historiska brott

Sara Sand i Forsheda är beteendevetaren som blev medieprofil. Med sin podd Historiska brott nådde hon i somras hela 60 000 lyssnare – på en månad.
– Det är otroligt roligt, men smått overkligt, säger hon

”Brott drabbar alla människor ur alla samhällsskikt. Därför är det som att kika in i ett historiskt nyckelhål att läsa om gamla brott.”

Så inleder Forshedabon Sara Sand det första avsnittet i sin podd Historiska brott, där hon belyser brott som begicks för över 30 år sedan. Första avsnittet släpptes i februari och sedan dess har publiken ökat. I somras låg antalet lyssningar på hela 60 000.

– Det är otroligt roligt, men smått overkligt. Sedan ska man vara medveten om att det var under sommaren och då går siffrorna alltid upp, säger Sara Sand.

Att intresset för true crime är stort märks också i de många positiva reaktioner som hon fått sedan starten.

– Folk är verkligen snälla. När jag började podda var jag inställd på elaka kommentarer, men så har det inte alls blivit, tvärtom, säger hon.

Till vardags arbetar Sara Sand som kurator på psykiatriska kliniken i Värnamo. Fascinationen för mänskligt beteende och varför folk begår brott har hon haft så länge hon kan minnas.

– Jag har ärvt det intresset från min pappa, han hade nog gärna blivit kriminalare.

Det tog lite tid innan hon kom i gång med podden, i drygt ett år filades det på idéen. Det blev en hel del bollande med vänner, mycket research och förslag på tekniska lösningar. Hon har varit noga med att få allt rätt från början, för att inte fällas för plagiat.

– Min svåger Chris Killik, som läser till musikproducent i London, har skrivit vinjettmusiken, bilderna till podden är tagna från familjens fotoalbum och jag är alltid väldigt noga med att källhänvisa mina fakta.

För att få till ett bra studioljud har Sara inrett en garderob i hemmet med en mängd tyger. Mikrofonen står på en fårskinnsfäll för att minska akustiken.

– Efter att jag har spelat in mitt avsnitt skickar jag ljudfilen till min svåger som putsar till ljudet ytterligare.

Sara Sand kände tidigt att hon ville ägna en del av programtiden till att reflektera över de brutala brotten och skildra dem ur ett vidare perspektiv. Inledningsvis var hon försiktig, men i takt med att hon blivit varm i kläderna har hon vågat ta ut svängarna.

– Varför inte ta tillfället i akt och försöka göra världen lite mer som jag vill se den? säger hon och skrattar.

Eftersom hon har arbetat med våld i nära relationer ligger detta ämne henne nära.

– Det var faktiskt en lyssnare som hörde av sig. Hon var själv våldsutsatt och använde ett av mina avsnitt till att sprida information om hennes situation och varför det är så svårt att lämna relationen. Sånt värmer verkligen, säger Sara Sand.

Eftersom true crimegenren lockar lyssnare på bred front, både åldersmässigt och socioekonomiskt, hoppas hon kunna nå ut till en målgrupp som kanske inte tidigare har funderat så mycket kring strukturella samhällsproblem. Det har hänt att släktingar till både offer och gärningsmän har hört av sig till henne och tackat för att hon har nyanserat bilden av brottet.

– För mig är det viktigt att alltid vara ödmjuk och att inte se ned på någon. Människor kan ha en stor kapacitet men sakna förutsättningar.

De historiska berättelserna hittar hon på olika sätt, genom tips från lyssnarna, genom artiklar i tidningar eller via sociala medier. Det händer att människor i den nära omgivningen blir förvånade då de förstår att det är hon som ligger bakom den populära podden.

– Har man sett mig i rollen som kurator kan det ju vara svårt att få ihop att det är jag som sänder. De känner igen rösten men kan inte placera den.

Att Sara Sand arbetar deltid och dessutom är sjubarnsmor, fem biologiska och två familjehemsplacerade barn, hindrar henne inte från att fortsätta sitt poddande.

– Haha, man hittar tiden. Jag brukar sitta och redigera mina avsnitt på kvällen, samtidigt som barnen lyssnar på ljudböcker. Det man vill, det hinner man, säger hon.