Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plötsligt stannar tåget mitt i skogen – snart urpremiär för skolans teaterföreställning

Värnamo Folkhögskolas prisbelönta teatergrupp, Teaterfolk har inom kort urpremiär på Gummifabriken för sin nya pjäs "I väntan på mötande tåg". – Det är både nervöst och spännande, säger Marie Albertsson, dramalärare och den som skrivit manus.

På en perrong någonstans i Mellansverige är människor beredda att kliva ombord på det ankommande tåget. Den något vresiga tågvärdinnan gör sig redo för ytterligare ett arbetspass.

Tåget tuffar så sakteliga i väg, men så helt plötsligt stannar det mitt ute i skogen. Passagerarna får veta att man väntar ett mötande tåg inom kort.

Frågorna hopar sig

Hos de oroliga passagerarna hopar sig nu frågorna.

Hur kan de vänta på ett mötande tåg när det bara finns ett spår?

Vart har lärarens elever tagit vägen?

Kommer Julia att missa sin dejt nu?

Marie Albertsson, dramalärare och manusförfattare berättar att hon skrev pjäsen i höstas och att den delvis bygger på verkliga händelser.

Verkliga livet

– Jag började med att samla på mig olika tåghistorier från verkliga livet som elever och personal varit med om, berättar Marie och fortsätter:

– Man kan väl säga att föreställningen är en komedi som delvis är baserad på verkliga händelser. Vi tar oss an livets små och stora frågor med både musik, humor och allvar.

Premiär i Gummifabriken

Ett 25-tal personer både elever, personal samt en del barn finns med på scen när föreställningen "I väntan på mötande tåg" har urpremiär i Gummifabrikens Auditorium den 24 april.

När tidningen besöker folkhögskolan är repetitionerna i full gång i skolans aula.

Göran Andersson går loss ordentligt med gitarren i ett av sång och dansnumren, Jens Levin och Christoffer Schloenzig övar som bäst på några av sina repliker.

– Visst är det lite nervöst, men det ska bli väldigt roligt, säger Christoffer som berättar att han känner sig riktigt taggad inför premiären.