Vården och omsorgen larmar om svårigheter att få fram skyddsutrustning till personalen. Igår skrev tidningen om omsorgen i Gnosjö kommun som lider brist på engångsförkläden, handskar, munskydd och visir och som därför uppmanade allmänheten att hjälpa till.

30-tal företag

Under tisdagen kom en uppmaning från plastbranschens egen intresseorganisation Svensk plastindustriförening, SPIF, till medlemmarna om att se över sina möjligheter att hjälpa till.

På bara någon timme hade initiativtagaren Lennart Johansson på Svensk plastindustriförening fått in intresseanmälningar från ett 30-tal, däribland tio företaget i Jönköpings län.

– Det är många som kan ställa upp, säger Lennart Johansson.

Bland medlemsföretagen som lovat att ställa upp finns möjlighet att producera kärl, slangar, rör, specialdesignade plastmaterial och 3D-kapacitet.

Men är det inte väldigt komplicerat att ställa om sin produktion? Har man verktyg som fungerar?

– Företagen har ofta väldigt många verktyg, men givetvis kan det ta olika lång tid att ställa om, säger Lennart Johansson.

En flaskhals

AD-Plast i Anderstorp, som är ett av de företag som hörsammat uppropet, har uppgett att de snabbt kan tillverka verktyg.

Okej, då vet vi att företagen är villiga att hjälpa till. Vad är nästa steg?

– Utmaningen är att hitta rätt i inköpsorganisationerna och få tillgång till specifikationer på produkterna. Det är det som nu är flaskhalsen.” säger Amit Paul från SPIF.

– Finns inte produkten överhuvudtaget i Sverige så kanske vi kan hjälpa till att hitta ledig kapacitet i utlandet. Viruset känner inga landgränser och det får inte vi heller göra, konstaterar Lennart Johansson.

Relaterat till artikeln