Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pengaregn över klubbar i länet – de får störst bidrag från Gräsroten

Flera föreningar i Jönköpings Län får ett oväntat tillskott i kassan. Svenska Spel, via initiativet Gräsroten, gör en förskottsutbetalning och delar redan nu ut en stor summa till 159 föreningar i länet.

De senaste sju åren har Svenska Spel, via initiativet Gräsroten, delat ut närmare 400 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sverige. I ordinarie fall sker utbetalningen i november månad, men i ett led att hjälpa föreningar under rådande omständigheter har Svenska Spel valt att göra en förskottsutbetalning, vilket nu gör att 159 föreningar i Jönköpings län får dela på 669 589 kronor.

Jönköpings Södra IF är den förening som får mest pengar, 42 333 kronor. IFK Värnamo får 20 490 kronor.

Idrottsmässigt är det fotbollen som tar del av störst summa pengar (377 739) kronor följt av ishockeyn (67 036 kronor) samt bandyn (40 676 kronor)

– Det här är en positiv nyhet. Många idrottsföreningar har tappat intäkter till följd av coronapandemin och ungdomsidrotten behöver allt stöd den kan få i detta läge, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

Det här är åttonde året som Svenska Spel delar ut pengar via Gräsroten men det är första gången som utbetalningen delas upp i två utdelningar. Totalt 20 miljoner delas ut i samband med förskottsutbetalningen, vilket kommer att avräknas från ordinarie utbetalning i höst. Som vanligt är det Svenska Spels kunder som fördelar pengarna, genom att välja en till tre favoritföreningar.

– Det är en prövande tid för alla och den svenska fotbollsfamiljen utgör inget undantag. Svenska Spels Gräsroten har länge varit en viktig byggsten för ungdomsfotbollen och jag hoppas att förskottsbetalningen kan hjälpa till göra en liten skillnad för Jönköpings län fotbollsföreningar, säger Janne Andersson, förbundskapten för herrlandslaget i fotboll.

– Det är fortsatt viktigt för barn och ungdomar att röra på sig, och denna kris sätter verkligen ljuset på idrottens viktiga samhällsfunktion. Att Gräsroten nu gör en förskottsutbetalning kommer glädja många föreningar i Jönköpings län. Hatten och hjälmen av, säger Johan Garpenlöv, förbundskapten i Tre Kronor.