Natten till måndagen skulle 24 Oscarsstatyetter delas ut i Hollywood för 90:e gången. Ruben Östlund var nominerad för sin film "The Square".

Spänningen var stor inför chansen att vinna den åtråvärda ”guldgubben” i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film.

Bild 1 av 2 Gummifabrikens visning av Oscarsgalan

Evenemanget startade klockan 00.30 svensk tid när stjärnorna anlände på röda mattan. Klockan 02.00 startade sändningen från utdelningarna. Många svenskar stannade nog uppe för att följa galan som väntades pågå i kanske fyra timmar

Några valde att titta på galan på Gummifabriken i Värnamo.

På Gummifabriken fanns även Ali Alibrahim, den syriske filmaren bor nu i Jönköping och under natten var han på plats i Värnamo för att vara med på visningen från Oscarsgalan.

Filmen ”Last man in Aleppo” som är nominerad i kategorin bästa dokumentär, är regisserad av Alis vän Feras Fayyad, som naturligtvis är på plats i Los Angeles på galan. Delar av filmens slutproduktion har dessutom gjorts i Jönköping.

–  Jag tror och hoppas att han vinner. Det är en stark film, för den berättar om ett lands drömmar och hopp, säger Ali om filmen som skildrar de frivilliga hjälparbetarna ”Vita hjälmarna”.

Biostaden på Gummifabriken i Värnamo har Sveriges enda livevisning på biograf av Oscarsgalan.

– Det ska bli spännande att följa galan, tycker Ali Alibrahim.

Men han är inte särskilt nervös.

– Nej. Jag vill givetvis att Feras ska vinna, men redan att bli nominerad har betytt mycket. Det sätter ljuset på vad som händer i Syrien, säger Ali.

Relaterat till artikeln